Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Individanpassa lärandet med generativ AI

Generativ AI-verktyg kan hjälpa dina studenter att anpassa sina studier efter deras individuella behov. Verktygen kan exempelvis stödja dem med att planera sina studier, förklara och tolka komplexa problem, skapa ett första utkast och träna sina språkkunskaper.

Generativ AI bör stödja lärandet

Uppmana studenterna till att använda generativ AI på ett sätt som stödjer deras lärande. Generativ AI ska hjälpa dem träna färdigheterna de behöver utveckla, inte utföra uppgifterna åt dem. Läs mer om hur du pratar med dina studenter om generativ AI och vad man ska tänka på när man använder generativ AI:

Stöd vid studier

Generativ AI kan stödja studenters studier på olika sätt, exempelvis kan de använda generativ AI för att

  • strukturera och planera studier
  • förklara och tolka komplexa problem
  • skapa ett första utkast eller stödja brainstorming
  • träna språkkunskaper
  • få återkoppling.

Obs! Olika generationer av generativ AI ger i regel olika resultat där premiumversioner ofta ger mer sofistikerade svar.

Strukturera och planera studier

Generativ AI kan användas för lägga upp hur en student ska studera eller för att hjälpa hen att komma i gång med större uppgifter. Detta kan speciellt hjälpa de studenter som har problem med att påbörja uppgifter i tid eller som saknar studievana. Studenterna kan exempelvis be generativ AI att göra följande:

  • Dela upp en uppgift i mindre uppgifter.
  • Generera en tidsplan med delmål utifrån kursens deadlines.
  • Skapa ett hälsosamt dagligt studieschema som passar deras liv utanför skolan.

Förklara och tolka komplexa problem

Generativa AI-verktyg kan användas för att bryta ned och förklara komplexa problem, till exempel inom matematik, programmering eller naturvetenskap. Studenter kan exempelvis be ett generativ AI-verktyg att skriva om problemet med andra ord eller skapa en steg-för-steg lista över vad de behöver göra för att lösa problemet. De kan även diskutera problemet med verktyget, både verbalt och i text, något som kan hjälpa exempelvis studenter med dyslexi eller ADHD.

Påminn studenterna att alltid kritiskt granska och validera svaren från generativ AI-verktyg. Generativ AI kan exempelvis skippa delar av frågan eller feltolka jargon.

Skapa ett första utkast eller stödja brainstorming

Generativ AI-verktyg kan hjälpa studenter komma i gång med skrivandet genom att snabbt ta fram ett första utkast eller för att stötta dem när de brainstormar fram idéer. Dock är det viktigt att studenterna fortsätter att arbeta med materialet som verktyget skapat, både för att vara akademiskt ärliga och för att höja kvalitén. Svaret kan innehålla felaktigheter eller missa att adressera viktiga punkter.

Notera även att generativ AI alltid försöker ge det sannolikaste svaret på promptar och har därför svårt att hantera ovanliga begränsningar som kan finnas i en kursuppgift. Till exempel att bara använda de lösningsmetoder som kursen gått igenom hittills eller att skriva en text där det näst sista ordet i varje mening rimmar.

Träna språkkunskaper

Generativa AI-verktyg kan också fungera som stöd vid språkinlärning och bland annat hjälpa studenter att öva och få återkoppling på sina språkkunskaper. Genom att exempelvis föra en skriftlig eller muntlig dialog med verktyget kan studenterna öva språkets struktur, ordförråd och flyt. Denna användning kräver att studenterna promptar AI-verktyget till att ta på sig rollen av en träningspartner som ger dem direkt återkoppling på deras språkanvändning.

Få återkoppling

Studenter kan använda generativ AI för att få återkoppling på sitt arbete, till exempel för att få en uppsats eller kod korrekturläst. Läs mer om detta på sidan Förbättra återkoppling med hjälp av generativ AI .