Status på listat innehåll
Ändring av primär webbadress
Det framgår av en avdelnings innehållsförteckning om ett listat innehåll är korspublicerat, det vill säga har hämtats in från en annan del av sajten. En statustext med länk och klickbar grön pil visas då:
Allt innehåll i systemet har en primär webbadress. Det är den adress som ges av innehållets föräldrakedja. Vanligtvis tar föräldrakedjan fasta på platsen där innehållet en gång skapades.
Exempel: Om du skapar en artikel i en avdelning blir den avdelningen förälder åt artikeln. Detta förhållande fortsätter att gälla även om artikeln korspubliceras in på andra ställen.
I vissa fall vill du kunna styra om föräldrakedjan och ge innehållet en annan primär webbadress. Till exempel när innehållets ursprungliga struktur utgår. Det vill säga du har korspublicerat in ett innehåll på ny plats för att den tidigare platsen ska tas bort.
Via den gröna pilknappen under det listade innehållet kan du styra om föräldrakedjan så att innehållets primära webbadress istället tar fasta på avdelningen du står i (förutsatt att din behörighet medger detta).
Ändra bara detta om du vet vad du gör! Oförsiktig hantering kan medföra att redaktörer förlorar sin behörighet till innehållet och att obehöriga får möjlighet att göra ändringar.
Ändring av felaktig webbadress
Det framgår även av avdelningens innehållsförteckning om ett listat innehåll har direkt felaktig webbadress. En statustext med länk och klickbar röd pil visas då:
Så länge ett innehåll är korspublicerat och den ursprungliga föräldrakedjan är intakt så är det ingen fara. Ibland blir dock föräldrakedjan bruten och därmed den primära webbadressen felaktig.
Exempel: En artikel har skapats i en avdelning och sedan korspublicerats in i en annan avdelning. Om artikel därefter tas bort från sin ursprungliga avdelning blir artikeln "föräldralös". Detta gäller för artikeln även i den avdelning där den finns korspublicerad.
Är föräldrakedjan bruten har innehållet alltså inte längre någon giltig primär webbadress. Felaktiga adresser av detta slag känns oftast igen på att en avdelnings id-nummer anges i adressen istället för det läsbara ledet. För sådant innehåll behöver föräldrakedjan pekas om så att innehållet åter får en primär webbadress som är giltig i strukturen.
Via den röda pilknappen kan du enkelt reparera den brutna föräldrakedjan så att innehållet får avdelningen du står i som ny förälder (förutsatt att din behörighet medger detta). Det rekommenderas att du gör denna korrigering!
Den primära webbadressen gäller vid sök!
Den primära webbadressen är den som sökmotorerna indexerar. Det vill säga om ett innehåll finns korspublicerat på flera ställen på KTH-sajten intresserar sig Google enbart för den adress som föräldrakedjan avser. Följaktligen indexerar Google en felaktig webbadress om föräldrakedjan är bruten! Oftast kan ändå innehållet visas på den felaktiga adressen men kontexten blir missvisande med felaktigt innehåll i vänstermeny, länkstig och webbadress.
Ändra primär eller felaktig webbadress för block i brödtextfält
Högerklickar du på block i brödtextfältet visar menyn val för ompekning av blockets föräldrakedja.
Avpublicerat innehåll
Det framgår av avdelningens innehållsförteckning om ett listat innehåll är dolt. Det är då skuggat i listan:
Öppnar du innehållet framgår det av en gul ruta i mallen på vilket sätt det är dolt. Orsaken kan vara att innehållet är avpublicerat via Avpublicera-knappen, via tidsstyrning eller för att en ovanliggande innehållsförälder är det.
Läs mer under "Avpublicering av strukturer"
Innehåll dolt i meny
I innehållsförteckningen framgår det om ett listat innehåll är dolt i vänstermenyn på webbplatsen:
Av statusmeddelandet framgår det hur du gör innehållet tillgängligt i vänstermenyn.