”Det finns så mycket bakom teglet”

Den som vill få en inblick i KTH Campus historia och miljö har nu chansen att delta i en av vårens guidade visningar. Anna Hamilton, delprojektledare i KTH:s jubileumskansli och KTH-guide, uppmuntrar alla att utnyttja en lunchtimme för att upptäcka campusområdets vackra konst, imponerande arkitektur och få en dos KTH-historia.
– Vi har en av Stockholms vackraste arbetsplatser och på KTH Campus finns det både historiska och moderna konstskatter. Att ha kunskap om den miljö som vi verkar i gör oss trygga i att kunna förmedla lite av berättelsen om KTH, säger Anna Hamilton.
Hon påpekar att många medarbetare tar emot besökare på campus, och säger att det då kan vara roligt att kunna berätta något om KTH:s historia och miljö för dem. Dessutom tycker hon att alla bör känna till att KTH firar 200-årsjubileum år 2027.
En magisk gård och en historisk skatt
Anna Hamiltons personliga favoritplats på KTH är Tessingården.
– Det är en dold liten gård nedanför Klocktornet och få hittar dit. Där står ett vårdträd, en kastanj som planterades när campus anlades. Det är en tyst och stillsam plats med bänkarna och fasadskulpturerna - helt magisk, säger hon.
En av de mer oväntade historiska händelserna på campus handlar om en forntida skatt.
– I samband med att campus byggdes 1914 hittades en silverskatt från vikingatiden på området, en påse brittiska mynt. Sådana mynt användes en gång i tiden för att köpa England fritt från vikingarnas härjartåg. Idag finns dessa mynt i samlingarna på Ekonomiska museet, berättar Anna Hamilton.
Att få introducera människor till KTH:s värld och möta deras nyfikenhet på KTH:s historia och miljön är något som hon verkligen uppskattar.
– Det finns så mycket bakom teglet. Många vet inte hur mycket som ryms på området och att KTH Campus faktiskt är lika stort som Gamla stan, konstaterar Anna Hamilton.
Text och film: Marianne Norén