Tydligare karriärsystem föreslås
Utredningen av KTH:s karriärsystem är klar och innehåller en rad olika förslag för att skapa ett tydligare, mer långsiktigt, konkurrenskraftigt och överblickbart system för den som vill göra akademisk karriär på KTH.
Utredningen har gjorts av prodekanus Nina Wormbs och utredaren Ann Fust på uppdrag av rektor och en bärande tanke är att kompetens och arbetsuppgifter ska gå hand i hand.
– Vi föreslår att KTH ska inrätta tre nya befattningar, en lektor utanför karriärstegen och två tjänster som forskningsspecialister. Under en övergångsperiod skulle disputerade adjunkter kunna söka befordran till ett sådant lektorat. Det gäller även vissa forskare som i dag i praktiken fungerar som skugglektorer. Några av dessa skulle kunna få möjlighet att befordras till lektor utanför karriärstegen säger Nina Wormbs.
Vad är fördelarna med dessa förslag?
– Att fler medarbetare på KTH har anställningar som passar för deras kompetens och arbetsuppgifter. Om man i praktiken fungerar som lärare är det bättre om man har möjlighet att söka en lärartjänst. Och vi tror inte att alla lektorat som KTH kan behöva, kan ligga i karriärstegen.
Vad föreslår ni när det gäller resursfördelning?
– Att alla lärare, det vill säga biträdande lektorer, lektorer och professorer, i karriärstegen ska ha en minimifinansiering från anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå, FoFU.
Och hur har ni resonerat om bedömningsgrunder när det gäller befordran?
– Förslaget är att en grupp fördjupar det arbetet under våren. Vi tror att det på sikt skulle vara bättre om en lektor i karriärstegen har rätt att prövas för befordran till professor, snarare än som det är nu, en möjlighet om det finns behov på KTH. Lite mer som den process vi har för biträdande lektorer, men utan samma tidsramar.
Hur kan förslagen påverka KTH:s medarbetare i fråga om trygghet, arbetsmiljö, karriärmöjligheter?
– Om man har en del av sin lön från FoFU och vet om det, tror vi att det skapar en större trygghet och gör det möjligt att planera, delta i kollegial verksamhet, söka medel och annat som vissa medarbetare idag har svårt att få tid till. För forskarna föreslår vi en tydligare renodling där de tjänsterna i huvudsak ska finansieras av externa forskningsmedel.
Nu ska rapporten och förslagen diskuteras på en rad olika nivåer och i olika konstellationer som fakultetsnämnder, fakultetsråd med flera. KTH:s rektor Anders Söderholm kommenterar:
– Rapporten är så pass tydlig och långt gången i förslagen att vi efter samtal och diskussioner ska kunna börja omsätta detta och anpassa olika styrdokument efter det.
Vad hoppas du att förändringen av karriärsystemet ska leda till?
– Vår attraktionskraft som arbetsgivare är beroende av att både villkoren och förutsättningar för anställning är tydliga och det är vad jag ser att v i kan åstadkomma med hjälp av utredningens förslag. Det underlättar även det strategiska byggandet och förnyelsen av vår fakultet långsiktigt, säger Anders Söderholm.
Här kan du läsa rapporten Utredning av karriräsystemet (pdf 668 kB) .
Text: Jill Klackenberg