KTH medarbetarpuls 3 september 2024
Nedan presenteras tolkning av KTH:s övergripande resultat från kvartal 3, 2024
Mätperiod | Pulsindex* | Svarsfrekvens |
---|---|---|
3 - 11 september 2024 | 66 (-1) | 66 % (+2 %) |
*Detta är ett index (0-100), som byggs upp av det genomsnittliga resultatet för drivarna i Pulsindex (de 10 återkommande kärnfrågorna). Högre resultat indikerar att medarbetare upplever en mer tillfredsställande arbetssituation i det dagliga jobbet.
Kärnfrågorna
Pulsindex har för första gången minskat sedan den senaste mätningen, om än bara med ett poäng. KTH:s starkaste område, Entusiasm, med frågan "Vi har ett positivt arbetsklimat på vår arbetsplats" har minskat med ett poäng sedan den förra mätningen. Det näst starkaste området är nu Tydlighet - Ansvarsområden, med frågan "'Mina arbetsuppgifter och ansvarsområden är tydliga för mig". Sedan starten av medarbetarpulsen har området ökat med totalt sex poäng. Det svagaste området är fortsatt Balans - arbetsbelastning, med frågan "Min nuvarande arbetsbelastning är lagom", där resultatet har ökat med ett poäng sedan den förra mätningen. Området Balans - arbete/fritid med frågan "Jag har en bra balans mellan arbete och fritid", har också det ökat med ett poäng sedan den förra mätningen.
Tema fysisk arbetsmiljö
Den största förbättringen av resultat kan vi se på frågan "Det har genomförts utrymningsövning på min arbetsplats under de senaste 12 månaderna", som ökat med 21 poäng sedan mätningen i Q3 2023. Nästan 28 % av respondenterna svarade dock "vet ej" på frågan, vilket visar att det fortfarande finns utvecklingspotential inom området utrymningsövningar, även om det är det starkaste resultatet inom tema fysisk arbetsmiljö. Frågorna "Jag upplever att brandskyddet i de lokaler jag arbetar är bra (ex. utrymningsvägar, larm, brandsläckare)" samt "Vi agerar i enlighet med våra säkerhetskrav och säkerhetsföreskrifter", har precis som förra mätningen av temaområdet höga poäng som dessutom har förbättrats något. Frågan "Ventilationen och inneklimatet (temperatur och drag) på min arbetsplats är god" har fortsatt det sämsta resultatet. Ett fortsatt svagt resultat ser vi också på frågan "Jag använder min friskvårdstimme för fysisk träning". Fysisk träning är en av de enskilt viktigaste faktorerna för god hälsa, välmående och motståndskraft mot sjukdomar och skador. KTH ser hälsa och friskvård som en viktig angelägenhet eftersom välmående medarbetare ger bättre förutsättningar att kunna möta de krav som ställs i arbetslivet. Chefer bör därför möjliggöra utrymme i arbetet för att utnyttja friskvårdstimmen och medarbetare bör ta tillfället i akt och använda timmen för fysisk träning. Den anställda medarbetaren är ytterst ansvarig för sin egen hälsa och för utvecklingen av sina personliga resurser. Medarbetarskapet innebär även ansvar för att aktivt medverka i arbetet för hälsa och arbetsmiljö på arbetsplatsen, liksom en hälsosam utveckling av verksamheten.