Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH medarbetarpuls 6 februari 2024

Nedan presenteras tolkning av KTH:s övergripande resultat från kvartal 1, 2024

Mätperiod Pulsindex* Svarsfrekvens
6 - 14 februari 2024 66/100 (+1) 66 % (+2 %)

*Detta är ett index (0-100), som byggs upp av det genomsnittliga resultatet för drivarna i Pulsindex (de 10 återkommande kärnfrågorna). Högre resultat indikerar att medarbetare upplever en mer tillfredsställande arbetssituation i det dagliga jobbet.

Kärnfrågorna

Pulsindex har ökat med ytterligare ett poäng sedan den förra mätningen. Jämfört med mätningen vid samma tillfälle 2023 (kvartal 1) har pulsindex ökat med fem poäng. Resultatet på KTH:s starkaste område, Entusiasm, med frågan "Vi har ett positivt arbetsklimat på vår arbetsplats" är oförändrat sedan den förra mätningen. Det näst starkaste området Inkludering, med frågan "Jag känner gemenskap på arbetsplatsen", är också det oförändrat sedan den förra mätningen.

Det svagaste området är fortsatt Balans - arbetsbelastning, med frågan "Min nuvarande arbetsbelastning är lagom", men resultatet har stärkts med tre poäng sedan den förra mätningen. Jämfört med mätningen vid samma tillfälle 2023 (kvartal 1) har resultatet på området ökat med sju poäng. Området Balans - arbete/fritid med frågan "Jag har en bra balans mellan arbete och fritid", har har stärkts med två poäng sedan den förra mätningen. Jämfört med mätningen vid samma tillfälle 2023 (kvartal 1) har resultatet på området ökat med sex poäng.

Tema bemötande

Jämfört med den senaste mätningen med temat bemötande (kvartal 1 2023) går det att se en positiv utveckling i resultatet. De frågor med starkast resultat är fortsatt "Jag upplever att vi bemöter varandra med respekt på arbetsplatsen" (+2 poäng) samt "Jag upplever att medarbetare från alla bakgrunder behandlas likvärdigt på min arbetsplats" (+2 poäng).

Frågor med svagare resultat men som förbättrats sedan kvartal 1 2023 är "Min arbetsplats gör ett bra jobb för att verka för en inkluderande arbetsmiljö" (+3 poäng) samt "Jag upplever att det är möjligt att lyfta problem och svåra frågor på arbetsplatsen" (+5 poäng, vilket är den största förbättringen på en fråga med fyrgradig svarsskala inom temaområdet).

11 % av respondenterna har svarat att de blivit utsatta för ovälkommet beteende* på arbetsplatsen under de senaste 12 månaderna, vilket är ett oförändrat resultat sedan mätningen i kvartal 1 2023. 20 % av respondenterna har svarat att de inte vet var de kan söka stöd om de blivit utsatta för ovälkommet beteende, vilket är en positiv minskning med 6 % sedan mätningen i kvartal 1 2023. 26 % av respondenterna har svarat att de inte vet var de kan rapportera förekomster av ovälkommet beteende, vilket också det är en positiv minskning med 6 % sedan mätningen i kvartal 1 2023.

Sammantaget visar resultatet en positiv förflyttning på temaområdet bemötande under de senaste 12 månaderna. Det oförändrade resultatet på frågan gällande utsatthet för ovälkommet beteende är dock ett exempel på att vi fortsatt måste jobba tillsammans med att förbättra bemötandet gentemot varandra på arbetsplatsen.

*Ovälkommet beteende är ett samlingsbegrepp för diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Läs mer på intranätet om KTH:s rutiner vid förekomster av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling