Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH medarbetarpuls 14 november 2023

Nedan presenteras tolkning av KTH:s övergripande resultat från kvartal 4, 2023

Mätperiod Pulsindex* Svarsfrekvens
14 - 22 november 2023 65/100 (+1) 64 % (-1 %)

*Detta är ett index (0-100), som byggs upp av det genomsnittliga resultatet för drivarna i Pulsindex (de 10 återkommande kärnfrågorna). Högre resultat indikerar att medarbetare upplever en mer tillfredsställande arbetssituation i det dagliga jobbet.

Kärnfrågorna

Pulsindex har ökat med ytterligare ett poäng sedan den förra mätningen. När årets sista mätning nu är gjord kan man konstatera att pulsindex har en positiv förändring med totalt fyra poäng sedan den första mätningen. Resultatet på KTH:s starkaste område, Entusiasm, med frågan "Vi har ett positivt arbetsklimat på vår arbetsplats" är oförändrat sedan den förra mätningen. Området Inkludering, med frågan "Jag känner gemenskap på arbetsplatsen" har stärkts med ett poäng sedan den förra mätningen.

Det svagaste området är fortsatt Balans - arbetsbelastning, med frågan "Min nuvarande arbetsbelastning är lagom", och resultatet är oförändrat sedan den förra mätningen. Området Balans - arbete/fritid med frågan "Jag har en bra balans mellan arbete och fritid", har försämrats med ett poäng sedan förra mätningen.

Tema systematiskt arbetsmiljöarbete

Frågan med starkast resultat är "Jag känner till att medarbetare kan söka stöd hos företagshälsovården vid arbetsrelaterad ohälsa", där 90 % av respondenterna svarat "Ja". Målet bör vara att alla anställda ska känna till att de kan söka stöd och hur de går tillväga för att göra det, varför ytterligare informationsinsatser behövs. Ytterligare en fråga med ett starkt resultat är "I min arbetsgrupp genomför vi arbetsplatsträffar (APT)". Arbetsplatsträffen är ett forum för dialog mellan medarbetare och chef för att gemensamt arbeta med planering, utveckling och uppföljning av arbetet inom respektive chefs ansvarsområde. Målet bör vara att alla respondenter ska svara positivt på frågan. Därmed behövs ytterligare insatser, även om övervägande andel av svaren är positiva.

Endast 51 % av respondenterna svarade "Ja" på frågan "Jag vet vem som är mitt skyddsombud". Det finns därmed utvecklingspotential inom området. Arbetsgivaren och skyddsorganisationen kan tillsammans arbeta med insatser för att öka kännedomen om vem som är skyddsombud inom aktuellt skyddsområde. 

53% av respondenterna svarade "Ja" på frågan "Jag och min närmaste chef/min handledare har tillsammans tagit fram en individuell utvecklingsplan för mig". Intentionen med medarbetarsamtalet är att det ska resultera i en utvecklingsplan för medarbetaren.