Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Inkludering i fokus: affischerna som ska få oss att tänka till

Fred Marques Penha
Fred Marques Penha är en del av CBH-skolans JML-grupp. Foto: Jon Lindhe, KTH
Publicerad 2025-03-12

Har du sett den nya affischen i köket? Efter att rapporten ”Dubbel diskriminering av kvinnor” publicerades kände JML-gruppen på CBH att det var mer angeläget än någonsin att öka medvetenheten om de orsaker och mekanismer som främjar ojämlikhet. Det ledde till en affischkampanj, där affischerna nu sätts upp i köken på hela CBH-skolan. Den första affischen i kampanjen är nu på plats.

Målet med affischerna är att belysa hur betydelsefulla dagliga handlingar kan vara för att främja jämställdhet, mångfald och inkludering.

Den första affischen i kampanjen

– Det är viktigt att inse att ojämlikhet inte bara handlar om enstaka fall av trakasserier – även om det tyvärr också kan förekomma – utan att det är systemiskt. Det kan vara mycket mer subtilt än så. Det är också de vardagliga mikroaggressionerna och otrevliga handlingarna som påverkar arbetsmiljön och relationerna. Det påverkar i slutändan den psykiska hälsan och karriärutvecklingen för förtryckta grupper, säger Fred Marques Penha, biträdande lektor och medlem i CBH-skolans JM-grupp.

Varför satsar ni på affischer?

– Vi kom på idén med affischer under ett workshoptillfälle där vi brainstormade kring vad JML-gruppen skulle vidta för åtgärder under 2025. Efter det arbetade jag tillsammans med Patrik Ståhl och Amritha P. Sandra i en mindre grupp för att utveckla innehållet och komma fram till vilka huvudämnen vi skulle ta upp. Projektets framskridande styrdes av oss alla i JML-gruppen, och de slutliga affischerna godkändes kollektivt.

Vad hoppas ni uppnå med affischkampanjen?

– Vi vill inspirera till samtal och öka medvetenheten. Vi vill att alla ska bli medvetna om sina egna handlingar och hur de påverkar andra. Förhoppningsvis leder det till diskussioner som gör de här ämnena mindre tabubelagda. Öppenhet och transparens kan räcka långt. Ju mer vi pratar om de här frågorna, desto färre ”incidenter” kommer att uppstå på grund av bristande medvetenhet. Och om de ändå inträffar är välinformerade personer bättre rustade att säga ifrån.

Text: Åsa Karsberg