Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Cyrille Artho ny föreståndare för CASTOR

Publicerad 2023-03-21

Cyrille Artho är ny föreståndare för forskningscentret CASTOR Software Research Centre. Han har bott i Japan i 11 år, där han har arbetat med analys av nätverksmjukvara och testning tillsammans med mjukvarusäkerhet. På fritiden gillar han att springa i skogen nära KTH.

Cyrille, kan du berätta om din bakgrund och din forskning?

– Min forskning handlar om valuta. Vad händer om flera kodstycken försöker samarbeta, men det finns brister i systemet? Under min doktorsavhandling vid ETH Zürich hittade jag nya mönster för hur saker och ting kan gå fel. Dessa mönster gör det möjligt att upptäcka eventuella problem även om de inte inträffar varje gång.

– Efter min doktorsexamen flyttade jag till Japan, där jag arbetade i 11 år med att analysera nätverksmjukvara och testning, tillsammans med mjukvarusäkerhet. Detta är fortfarande en stark pelare i min forskning. Min nuvarande forskning kombinerar dessa ämnen på olika sätt, till exempel för smarta kontrakt, som är programvara som körs på en blockkedja och som kan förlora miljarder kronor om det går fel.

Vad är ditt mål för CASTOR under de kommande åren?

– Mitt mål är att öka CASTOR:s räckvidd så att vi kan bygga upp ett starkt nätverk av industriella partners som vill ansöka om finansiering tillsammans med oss i gemensamma projekt. Det kan vara projekt inom Sverige eller internationella projekt. Vi vill också involvera små och medelstora företag i detta så att de kan vara en del av sådana initiativ, även utan att vara officiella partner med alla de skyldigheter som det skulle medföra.

Om du skulle lyfta fram någon forskning inom CASTOR, vilken skulle det vara?

– Vi har många spännande projekt, så det är svårt att välja ut några. Gemensamt för dem är att de strävar efter bättre programvaruteknik så att vi kan bygga säkrare och mer tillförlitliga programvaror och system i framtiden. Våra partners Saab och Ericsson har samma behov, även om programvarans tillämpningsområden skiljer sig en del åt.

Vad gillar du att göra när du inte arbetar?

– Jag gillar att springa, och det är fantastiskt att ha en skog precis utanför kontoret! Det är verkligen en lyx att kunna springa i närheten av KTH.