Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

​​Den nya rekryteringstrategin – med fokus på morgondagens förutsättningar ​

Montage med Ingo Sander, Kristina Höök och Henrik Artman
Ingo Sander, Kristina Höök och Henrik Artman.
Publicerad 2025-04-07

Det är mycket som pågår kring fakultetsförnyelse och rekryteringsprocess på EECS. Efter införandet av anställningsutskottet och ett internat med skolledningen och Fakultetsnämnden är det dags att samla ihop aspirationer och blicka framåt.

I den här artikeln får du veta: 

  • Varför fakultetsförnyelse är en strategisk fråga för skolan 

  • Vad internatet ledde till och hur fakultetsförnyelsen tas vidare 

  • Rekryteringsprocessen och hur fler kan engagera sig 

Henrik Artman - Fakultetsförnyelseansvarig, skolledningen 

Henrik Artman
Henrik Artman professor, vice skolchef, ffa

Varför är fakultetsförnyelse en viktig fråga för EECS, och vad vill skolledningen uppnå med detta arbete?

Förnyelse är alltid spännande och viktig. Varken forskning eller undervisning kan stagnera i en snabbt föränderlig värld. Det är också viktigt att behålla talanger och personer som vill och kan ta ansvar för skolans framgång. Vi önskar nog alla att rekryteringen ska vara välförankrad i vår verksamhet, att den ska gå fortare än den gjort tidigare och att vi kan hitta de bästa tänkbara kandidaterna.  

Skolledningen och fakultetsnämnden höll nyligen ett internat för att diskutera rekryteringsstrategi. Vad var syftet med internatet, och varför är det viktigt att diskutera rekryteringsstrategin tillsammans?

Med internatet avsåg vi att samla våra perspektiv på såväl process som långsiktiga behov. Fakultetsnämnden, och i dess förlängning anställningsutskottet, får en avgörande roll för fakultetsrekryteringar eftersom de beslutar och förbereder underlag för beslut. I förlängningen hoppas vi kunna skapa en god dimensionering av vår fakultet som matchar samhällets och industrins behov.  

Hur kopplas detta arbete till den pågående satsningen på nya biträdande lektorstjänster?

Vi använde de förslag som inkommit från avdelningarna som ett underlag för att diskutera huruvida underlagen var tillräckliga och rimliga i förhållande till vad fakultetsnämnden ska ta ställning till. Vi gjorde inga bedömningar om de olika förslagens innehåll eller strategiska betydelse. Det är ett senare arbete. Det är spännande att se att många avdelningar har gjort ett bra och seriöst förarbete. Det bådar gott!  

Ingo Sander - EECS Fakultetsnämnd

Ingo Sander
Ingo Sander professor

Vilka var de viktigaste frågorna som diskuterades under internatet?

Skolan behöver en långsiktig strategi för fakultetsutvecklingen med målet att garantera en långvarig bra sammansättning av fakulteten för att svara mot undervisningens och forskningens behov. Internatet samlade fakultetsnämnden och skolledningen för att få en gemensam syn och arbeta mot en gemensam strategi och processer för en långsiktig och hållbar fakultetsförnyelse.  

Kom några insikter eller beslut fram som kommer att påverka rekryteringsstrategin framöver?

Ny fakultet rekryteras på EECS i regel på nivån biträdande lektor. En framgångsrik rekrytering innebär att den biträdande lektorn stannar på KTH i drygt 30 år och avslutar sin karriär som professor. En väl balanserad fakultetssammansättning är essentiell för att tillgodose KTH:s undervisningsbehov på alla nivåer och också för att svara mot samhällets behov av nya forskningsutmaningar. I KTH:s nya delegationsordning  ges fakultetsnämnden stort ansvar för fakultetsförnyelse och fakultetsutveckling. 

Fakultetsnämndens och skolledningens internat
Deltagarna på internatet med EECS skolledning och faktultetsnämnd.

Hur ser nästa steg ut för att stärka fakulteten på lång sikt?

Fakultetsnämnden har som uppgift att 'säkerställa ändamålsenliga processer inom skolan för anställning och befordran av lärare samt anställning av forskare' och 'att delta i beredning av skolans fakultetsförnyelseplan'. En komplicerande faktor är att basfinansiering från staten för KTH:s fakultet är relativ låg och med största sannolikhet kommer basfinansieringen inte att öka om KTH skapar fler fakultetstjänster.  

Kristina Höök - Vice ordförande i Anställningsutskottet, medlem i Fakultetsnämnden 

Kristina Höök
Kristina Höök professor

Hur fungerar rekryteringsprocessen på EECS – från behov till tillsättning?

Fakultetsnämnden är en ny instans, och vi har behövt definiera vårt arbetssätt, vårt ansvar och hur vi kan säkerställa att fakulteten utvecklas på ett positivt och hållbart sätt. För att göra detta har vi behövt tillgång till både fakta och en djupare förståelse för hur inte bara EECS, utan även industrin, samhället, finansiärer och politiska beslut påverkar oss. 

Några centrala frågor vi har behövt besvara är: 

  • Hur stor kan EECS vara utan att andelen fakultetsmedel per forskare blir ohållbart låg? 

  • Hur ser ålders- och könsfördelningen ut på EECS? 

  • Vilka delar av EECS fungerar väl, och var finns utmaningarna? 

  • Vilka ämnen undervisar och forskar vi inom? Vad saknas inför framtiden? 

Utan denna förståelse kan vi vare sig godkänna eller med gott samvete stoppa tjänsteförslag från en division. Lyckligtvis har EECS-skolans ledning redan påbörjat arbetet med att ta fram data som hjälper oss att förstå skolans behov och handlingsutrymme. 

På vårt internat målade vi upp scenarier baserade på det vi ser i verksamheten: 

  • Stort undervisningsansvar inom skolans nyckelområden men begränsad forskning 

  • Beroende av en enda extern finansiär, vilket gör verksamheten sårbar 

  • Äldre professorer som driver en stor och viktig verksamhet för KTH, men utan identifierade efterträdare 

  • Ett strategiskt viktigt område där EECS/KTH saknar tillräcklig fakultet 

  • Ett område med stort industriellt behov av ingenjörer, men som inte ligger i forskningsframkant och saknar extern finansiering 

  • Områden med ojämn könsbalans, där det är svårt att identifiera starka kandidater av det underrepresenterade könet 

EECS-skolans rekryteringsstrategier och processer måste spegla dessa utmaningar och behov. Vårt mål är att säkerställa en långsiktig, hållbar och strategiskt inriktad fakultetsutveckling som stärker både forskning och utbildning. 

De nya biträdande lektorstjänsterna är en del av en strategisk satsning. Hur säkerställer vi att vi når rätt kandidater?

Vi har lärt oss från goda exempel att det handlar om att aktivt söka upp postdoktorander som vi ser har potential när vi träffar dem på konferenser och i andra sammanhang. Det är särskilt viktigt att seniora forskare tar en aktiv roll i att uppmuntra kvalificerade kandidater av det underrepresenterade könet att söka.  

Vilken roll spelar anställningsutskottet i rekryteringen, och varför är det viktigt att fler engagerar sig i detta arbete?

Fakulteten måste ta ett gemensamt ansvar för vår skola. Vi får inte hamna i ekonomiska svårigheter – det är en självklarhet – men vi får heller inte hamna i en situation där vi inte utvecklas. Vi konkurrerar på en global marknad och vill erbjuda förstklassiga utbildningar, banbrytande och spännande forskning samt skapa förutsättningar för en hållbar utveckling inom industrin, samhället och för människorna som ska leva med den teknik vi skapat. 

För att fakultetsnämnden ska kunna fatta kloka beslut krävs gedigna underlag. Anställningsutskottet är en arena där vi gemensamt kan hjälpas åt att hålla örat mot marken och hjälpas åt att skapa så bra underlag som möjligt, så att kloka beslut kan fattas. 

Fakultetsnämnd EECS

Fakultetsnämnden vid Skolan för elektronik och datavetenskap (EECS) är skolans organ för kollegialt inflytande och beslutsfattande. Fakultetsnämnden består av skolchef som är ordförande, sex lärarledamöter varav en är vice ordförande, två externa ledamöter och två studentledamöter. Mandatperioden för fakultetsnämnden är 2024-01-01–2026-12-31.

Till Fakuletesnämnden EECS

Anställningsutskott EECS

Anställningsutskottet ersätter tidigare centrala anställningsnämnden och skolans rekryteringskommitté. Utskottet är fakultetsnämndens organ i frågor som rör anställning av lärare. Utskottet består av ordförande (tillika FFA på skolan), vice ordförande, lärarledamöter och suppleanter.

Till Anställningsutskottet EECS