Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Framtiden är för viktig för att inte alla ska vara en del av den

Sonja Berlijn.

Internationella kvinnodagen

Publicerad 2021-03-08

På internationella kvinnodagen reflekterar skolchef Sonja Berlijn kring mångfald och jämställdhet på EECS och KTH.

Jag har en dröm – år 2050 ska vi inte bara ha löst några av de största utmaningarna som mänskligheten står inför, men jag drömmer om en värld som är jämställd för alla. Jag drömmer att minst 50% av dem som arbetar med lösningarna är begåvade kvinnor som trivs inom innovation och STEAM (vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap, konst och matte) och som använder sin expertis för att skapa för en högre nytta. Varför? Eftersom vi behöver innovera i en snabbare takt än någonsin tidigare, och detta kan bara uppnås av fler innovatörer och genom en större mångfald i innovationsteamen.

För att kunna uppnå denna dröm bör vi sätta smarta kvinnor i rampljuset och visa vilken enorm inverkan de har. Vi bör inspirera, uppmuntra, utmana och stödja fler kvinnor att studera vid KTH. Kvinnor ska inte vara åskådare när vi löser de största utmaningarna, de bör delta aktivt i att hitta lösningarna!

För att kunna hitta fler innovatörer och ingenjörer behöver vi inspirera de grupper som är minst representerade på KTH. Vi måste se till att lönerna och arbetsplatserna är attraktiva och rättvisa med en utmärkt balans mellan arbete och privatliv.

Det var för 100 år sedan att den första kvinnan började på KTH som vanlig student, det borde inte ta ytterligare 100 år för oss att nå målet om 50% kvinnor på KTH.

Vår framtid är för viktig för att inte alla ska vara en del av den.

Läs mer om KTH GIANTS som jobbar för att rekrytera fler kvinnliga och icke-binära studenter.

Sonja Berlijn arbetar som skolchef på heltid från och med 12 april.