Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Här är EECS nya tillförordnade vice skolchefer

– Intervju

Henrik Artman och Markus Hidell, tillförordnade vice skolchefer på EECS.
Henrik Artman och Markus Hidell, tillförordnade vice skolchefer på EECS.
Publicerad 2023-08-30

Henrik Artman och Markus Hidell är EECS nya tillförordnade vice skolchefer. Detta gäller från 1 september till ordinarie skolchef är utsedd och som längst till 31 mars 2024. Lär känna dem genom att läsa intervjun!

Hur kommer fördelningen er emellan se ut?

GA och FFA

GA = grundutbildningsansvarig

FFA = fakultetsförnyelseansvarig

– Helt ärligt så har vi inte haft en diskussion angående vice skolchefsarbetet och vad det innebär. Tror att vi kommer jobba parallellt och som stöd till skolchefen utifrån våra respektive uppdrag som FFA och GA, säger Henrik Artman.

Markus Hidell fortsätter:

– Eftersom jag är GA går jag in i rollen utifrån ett grundutbildningsperspektiv. Vi står inför den del viktiga förändringar, inte minst med tanke på införandet av stärkt kollegialt inflytande och beslutsfattande i form av fakultetsnämnder. Detta kommer sannolikt att påverka rollerna som skolchef och vice skolchef och därmed även hur man fördelar arbete inom den här konstellationen. 

Hur kommer det inverka på er arbetsvardag?

– Troligen fler kontaktytor och fler möten. En viktig del blir att avlasta skolchefen, vilket kräver att jag kan släppa något av det jag har gjort hittills. Jag undervisar idag under samtliga läsperioder, och det är väl något som vi kommer att behöva se över, säger Markus.

– Gissningsvis fler möten. E-post har redan börjat ramla in. Det är på sätt och vis skönt att kunna tillåta sig att vara lite vimmelkantig ett tag, säger Henrik.

Tack Lars!

Lars Nordström  avslutar sin 5,5 år långa tjänst som vice skolchef. Nya utmaningar väntar honom det kommande året som utlånad till Svenska kraftnät, men han är kvar som professor på KTH till 20 %. Stort tack för den här tiden, Lars!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– För det nya uppdraget vågar jag inte uttala mig – men jag sökte och accepterade uppdraget för att jag vill utmana mig själv och för att jag hyser stor respekt för vad Lars Nordström (fd. vice skolchef) gjort. Jag har en liten förhoppning om att kunna förändra processer som jag funnit besvärliga i mina roller som prefekt och avdelningschef. Som chef så är det bästa med jobbet att kunna ge unga framgångsrika personer förutsättningar till att lyckas och ännu mer, och att se när det händer, säger Henrik.

”Jag har en liten förhoppning om att kunna förändra processer som jag funnit besvärliga i mina roller som prefekt och avdelningschef.“

– I min roll som GA och tillförordnad vice skolchef kan jag vara med och påverka vart vi är på väg. Jag är intresserad av att utveckla skolans utbildningsutbud så att våra studenter får en så bra utbildning som möjligt. Just kontaktytorna är en stimulerande och rolig del av arbetet. En annan del som jag brinner för är att försöka skapa goda förutsättningar för programansvariga, studierektorer och lärare att göra ett bra arbete och lägga sin tid på de saker som verkligen kräver deras kompetens och sakkunskap, säger Markus. 

Dela ett roligt minne från KTH.

Markus berättar:

– Jag har varit på KTH både som student, doktorand, forskningsingenjör och sedan i den akademiska karriärstegen där jag nu är lektor och docent. Tillsammans blir det där cirka 30 års erfarenhet av KTH i olika roller, jag har även tillbringat 5-7 år utanför tegelmurarna som medgrundare i ett teknikbolag.

“Verkligheten...? Där har jag aldrig varit.”

– Jag har många roliga minnen från KTH, men väljer ett från min studietid i slutet av 80-talet. Vi hade en väldigt bra lärare i en matematikkurs där vi höll på med vektoranalys. Han gick igenom en del bevis och härledningar på svarta tavlan som jag minns som abstrakta och komplicerade. En student räckte upp handen och ställde frågan "Hur fungerar det där i verkligheten?". Läraren tittade upp, såg lite frågande ut och sa efter en stund: "Verkligheten...? Där har jag aldrig varit." Sedan räknade han lugnt vidare. Jag tycker fortfarande att det är fantastiskt roligt sagt.

Henrik fortsätter:

– Jag tycker det var roligt att när jag 2001 kom på lektorsintervju och hade en fullmatad PowerPoint i tron om att jag kom till en teknisk högskola… Där fanns bara en OH-projektor. Jag fick improvisera.

– Annars tycker jag att det generellt sett varit mycket roligt att under sex år lett Medieteknik och Interaktionsdesign och ha sett avdelningen växa i både finansiering och personal.

– Sen finns det ju saker som är roliga på olika sätt. Om man menar att man verkligen skrattat så är det så många minnen, det blir några skratt varje dag eftersom jag har flera spexiga kollegor.  

Tre snabba frågor

Med Henrik

Vilka är de senaste albumen du lyssnat på?

– Cat Empire ”Where the Angels Fall” och Vasas Flora och Fauna ”Man Blåser Bort”.

Vad gör du på fritiden?

– Joggar, brygger öl, musiknörd och samlare av obskyr musik, flugfiske, hemautomatisering och teknikåtervinning, akvarier, skogsvandring och viltdjurspaning, längtar fortfarande efter att se varg, matlagning och 50–60-tals-design och kläder.

Vad gör du helst på semestern?

– Varje år, sedan 11 år tillbaka åker jag och flugfiskar i Norrland med några kompisar, är på landet och skrapar fönster och vandrar i skogen, kajakar och njuter i solen. Hade jag haft en egen segelbåt så hade jag gärna seglat mer. Senast jag seglade var i Nya Caledonien.

Med Markus

Vilken är din senast lästa bok?

Spindeln av Lars Kepler, som jag fick av min dotter. Jag har även precis börjat med diktsamlingen Viktiga Ord, av Matthis Kempe-Bergman. Han är en god vän. 

Vad gör du på fritiden?

– Jag är en hängiven golfspelare och jag tävlar i min åldersklass. Jag kan spendera timmar utan att tröttna och det blir en sorts mental avkoppling. Jag har även intresse för djur och natur. 

Vad gör du helst på semestern?

– Jag gillar Skåne och är gärna där tillsammans med familjen, eller delar av den nu när barnen är stora. Varje år besöker vi Helsingborg, som har ett fantastiskt läge. Där finns mycket att göra och man har nära ner till kontinenten. 

Kontakt