Ny administrativ chef till EECS
Välkommen till KTH och EECS, Joakim Palestro, som 1 januari blir ny administrativ chef för skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS).
Berätta, vem är du?
– Jag har under större delen av mitt arbetsliv verkat i den akademiska miljön, men har de senaste sex åren arbetat som chef för studentbostäder, verksamhetslokaler samt som vd för det kommunala bolaget Uppsala kommun Sportfastigheter som fusionerades in i Uppsala arenor och fastigheter i september 2021. Min akademiska bakgrund är inom humaniora och samhällsvetenskap och jag tog min magister i Uppsala. Här bor jag med min familj på tre fantastiska söner, varav en utflyttad, och en fru som är forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Vad lockade dig att söka den här tjänsten?
– KTH är för mig en högkvalitativ kreativ utbildnings- och forskningsmiljö med ansvar för angelägna frågeställningar som inte kommer att tappa i relevans och som bidrar till svensk kompetensförsörjning. Att få vara med och bidra till det arbetet tillsammans med andra, det gjorde att jag sökte.
Berätta om din erfarenhet att jobba i en akademisk miljö?
– 1998 fick jag tillsammans med ett fåtal andra administratörer ansvaret att bygga upp utbildningsadministrationen på Södertörns högskola. Högskolan hade då funnits i blott två år och det var otroligt lärorikt och krävde mycket hjärta för att lösa uppgiften. Jag har även arbetat på Högskoleverket (HSV) som idag heter UKÄ. Där fick jag förmånen att arbeta för fyra universitetskanslerer under mer en ett decennium. Jag har besökt och granskat mer än 150 olika utbildnings- och forskningsmiljöer i hela Sverige samt ansvarat för intern kvalitetssäkring och ansökningar för European Association for Quality Assurance of Higher Education (ENQA). På HSV fick jag också mitt första chefsjobb och 2013 granskade jag, tillsammans med över 100 sakkunniga och flera kollegor, Sveriges ingenjörsutbildningar. Därutöver har jag arbetat både på SLU och University of East London.
Vad är grundläggande för dig i rollen som administrativ chef?
– Jag tror på ett tillitbaserat ledarskap. Min roll är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att medarbetare ska kunna utvecklas. Jag tror också på att det ska vara lätt att göra rätt, det vi som verksamhetsstöd utför ska mottagaren känna är genomtänkt. Service är också betydelsefullt så att studenter, lärare och forskare känner att vi är där och stöttar vid behov på ett professionellt sätt och verksamhetsstödet ska alltid arbeta i nära samarbete med skolans lärare och forskare. I övrigt tror jag på saklighet, spänstiga diskussioner och goda relationer. Ett arbete är ett lärande och vi lär oss av våra misstag. Delaktighet och kommunikation är också givna utgångspunkter för att EECS ska vara attraktiv som arbetsgivare.
Vad är viktigt för dig i arbetet?
– Jag tror fullhjärtat på att vi måste vara schysta mot varandra och ogillar starkt kränkande särbehandling och/eller mobbning. Att kunna säga vad man tycker är en hjärtefråga och att stötta varandra vid arbetstoppar eller sjukdom. Sedan är kontexten viktig, att jobba på medborgarnas uppdrag för medborgarnas bästa är kanske det mest hedersamma man kan syssla med, och det gör vi ju varje dag!
Du börjar inom kort, vad kommer du att fokusera på din första tid?
– Att ha opretentiösa introduktionssamtal med alla medarbetare inom verksamhetsstödet (VS) och utveckla goda relationer med fakulteten är viktigt i starten. Eftersom VS består av många personer så kommer det att ta sin lilla tid, men det är det väl värt! Självklart kommer jag även lägga tid på att sätta mig in i alla processer och rutiner samt diskutera skolledningens förväntan på verksamhetsstödet och på min roll.
Avslutningsvis, är det något du vill berätta om dig som privatperson?
– Jag älskar att resa och är passionerad för fjällvandring och har en stor fäbless för skor. Nästa år ska jag gå en etapp av PCT (Pacific coast trail) i Oregon, det ska bli en upplevelse!