Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så här blir du en nyhet i pEECS

Intervju med Moa Hörnquist, ansvarig för internkommunikation

Moa Hörnquist, kommunikatör på EECS och redaktör för pEECS
Publicerad 2022-01-18

I nyhetsbrevet pEECS brukar du kunna läsa om vad som händer på skolan. I en intervju med Moa Hörnquist, kommunikatör på EECS, kan du läsa om hur pEECS-redaktionen jobbar, vilka nyheter som kvalar in men framförallt hur beroende de är av att du som medarbetare skickar in nyhetstips.

Hej Moa! Du är ansvarig för EECS nyhetsbrev pEECS, betyder det att du bestämmer vad som hamnar i nyhetsbrevet?

– Hej! Det stämmer, jag ansvarar för internkommunikation på skolan och där är pEECS en viktig del. Jag och mina kommunikatörskollegor bestämmer vad som vara med i nyhetsbrevet, det gör vi på vårt veckovisa innehållsmöte. Då går vi igenom de tips vi fått in och avgör vad vi tycker är relevant. 

– Vi arbetar som en redaktion med en nyhetsvärdering, och vi skriver egna artiklar och gör film. Finns redan ett bra innehåll, till exempel på KTH:s sidor, så väljer vi att länka vidare till det. 

Det händer ju hundratals nya saker på KTH varje vecka, hur sållar ni ut vad som kommer med i pEECS?

– Vi är helt beroende av era tips, fortsätt att skicka dem till vår funktionsmejl! Det kan handla om allt från någon som vunnit ett pris för sin forskning, ett nytt verktyg eller rutin, eller ett forskningsanslag. Det är flera personer som hört av sig som undrar varför en del personer är med i pEECS men andra inte, och det beror på att de personerna tipsat oss och att tipsen uppfyller våra nyhetskriterier.

– Vi går igenom alla tips på vårt innehållsmöte och avgör utifrån vår nyhetsvärdering vad som är intressant. pEECS ska främst innehålla nyheter från vår skola och det är alltid de lokala nyheterna som ligger överst. Vi vill lyfta forskningen bakom ett pris eller anslag och dess potentiella impact, att någon vunnit ett pris är inte en nyhet i sig. Vi arbetar med personporträtt och intervjuer, så oavsett om det gäller en ny rutin eller ett forskningsanslag vill vi gärna lyfta nyheten med en intervju.  

– Det är flera personer som hört av sig som undrar varför en del personer är med i pEECS men andra inte, och det beror på att de personerna tipsat oss och att tipsen uppfyller våra nyhetskriterier.

– I varje nyhetsbrev länkar vi till relevant innehåll från KTH eller någon annan skola. pEECS ska främst vara en pålitlig ingång till vårt intranäts innehåll, och vi väljer bara det externa innehåll som är intressant för läsarna. 

– Vi vill att pEECS ska vara relevant för alla, därför arbetar vi aktivt med att målgruppsanpassa nyheter i pEECS. Så det nyhetsbrev du får lådan kanske inte innehåller samma nyheter som för dem i korridoren ovanför.  

Vilka nyheter blir mest lästa?

Coronahunden Loke

– Ofta klickar ni mest på de toppande nyheterna, det vill säga de lokala, men också KTH:s covidsidor och publikationer.  

Kan du berätta lite om dig själv, hur hamnade du på KTH?

– Jag bor i Täby med man, tre barn på 6, 8 och 11 år och en hund (ja – vi köpte en coronahund !). Jag har jobbat på KTH sedan oktober 2019. Innan det har jag arbetat som konsult på olika PR-byråer. Då jobbade jag mest med PR av konsumentprodukter men också med EU-kommissionen i en kampanj riktad mot Sveriges medborgare, på MTR Tunnelbanan som pressansvarig och på DeLaval med internkommunikation.  

Kontakt