Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utvecklingsplanen för KTH Kista

Verksamhetsutveckling

KTH Kista och Skolchef Sonja Berlijn
Publicerad 2022-09-22

Biblioteket tar ett mer digitalt förhållningssätt genom att flytta sina fysiska böcker till Campus Valhallavägen, det finns stora planer på en ny lärmiljö för studenter och två nya forskningscentra – allt till förmån för framtida utbildning. Skolchef Sonja Berlijn låter oss ta del av planerna.

– Efter pandemin har användningen av det fysiska biblioteket minskat. Samtidigt som biblioteket utvecklat sina tjänster för att passa i framtidens utbildning genom att erbjuda handledning och seminarier på distans samt ökat sitt utbud av digitalt material. 

Därför togs den 16 september beslut av Universitetsdirektören Kerstin Jacobsson att KTH Bibliotekets fysiska bibliotek i Kista flyttas in till Campus Valhallavägen. Biblioteket kommer att fortsätta sin undervisning och seminarium på utbildningsprogrammen i Kista.

Det här händer nu

Skolan för elektronik och datavetenskap är mitt i ett utvecklingsprojekt av campus Kista där bland annat forskningssidan ska stärkas. Centrat Senseable Stockholm Lab har precis flyttat in och invigdes den 21 september. I vinter väntas KTH Semiconductor Research Center slå upp dörrarna.

Skolan har också fått bidrag för ett D-Mentorspace och funderar på flera satsningar för att skapa ett exempel för framtidens utbildning.

Först ska en arbetsgrupp med representanter från biblioteket, lärarrepresentanter från EECS samt studenter på både grund- och forskarnivå bildas och sen ska mer konkreta planer tas fram.

– Gruppens uppgift är att ta fram en plan för hur förändringen ska implementeras och hur den nuvarande lokalen i Kista ska användas. Men tanken är att göra något interaktivt för studenterna och där biblioteket finns representerat som ett e-bibliotek.

Vad som exakt kommer att öppna upp i bibliotekslokalerna är ännu inte beslutat, men det finns flera idéer.

Vad händer sen?

KTHB Kista har öppet hela höstterminen. Den 17 januari stänger biblioteket och flytten påbörjas.

Under vårterminen är planen att lokalerna ska nyttjas som studiemiljö för att sedan stängas för renovering under sommaren.