Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Aktuella aktiviteter i digitaliseringsportfölj utbildning

Här kan du läsa om pågående, kommande och avklarade projekt, satsningar och aktiviteter inom digitaliseringsportfölj utbildning. Aktiviteterna handlar om digitaliseringssatsningar inom utbildning.

Projekt, satsningar och aktiviteter listas i fyra kategorier.
Klicka för att hoppa till rubriken.

Status för alla projekt, satsningar och aktiviteter rapporteras månadsvis på ett möte som hålls via Zoom. Kontakta Maria Lingman  om du vill få inbjudan till mötena, eller om du undrar något om aktiviteterna.

Planerade aktiviteter i verksamhetsperioden november – april

Här listar vi de projekt, satsningar och aktiviteter som ingår i Digitaliseringsportfölj utbildnings aktuella verksamhetsperiod november 2024 till april 2025. Aktiviteterna listas utan prioritetsordning.

Se aktiviteter visualiserade

Klicka på nedan bild för att se portföljens nuvarande och kommande aktiviteter i en visualisering, inklusive tänkt prioritering. Du kan även läsa om aktiviteterna längre ner på den här sidan.

Delportföljens aktiviteter visualiserade

Pågående aktiviteter

Här är de större startaded projekt, satsningar och aktiviteter som är på gång just nu inom digitaliseringsportfölj utbildning. Projekten har längre tidsramar som ofta överskriver fler verksamhetsperioder.

Utbildningsplanering i Ladok (UPL)

Systemstödet för utbildningsplanering, som idag finns i Kopps, kommer ersättas med ett nytt mer modernt och användarvänligt systemstöd i Ladok. Systemstödet i Ladok, som inkluderar processtöd, kommer möjliggöra ett enklare och mer enhetligt arbetssätt för planering och fastställande av utbildningar och utbildningsutbud. Projektet beräknas vara klart 1 juni 2025 och Ladok kommer att användas för utbildningsplanering första gången vid antagningsomgången HT26.

Projekt utbildningsplanering i Ladok

Nytt IT-systemstöd för kursvärdering och kursanalys (KvKa)

För att stärka och underlätta arbetet med kursvärdering och kursanalys har KTH beslutat att ta fram ett nytt IT-system med högre grad av automation. Det nya systemet kommer också att ge bättre tillgång till data som stöd för kvalitetsarbetet med kurser. Systemet infördes skarpt under VT25.

Nytt IT-systemstöd för kursvärdering och kursanalys

Tentavakthantering i TentaAdmin

Projektet syftar till att möjliggöra central vakthantering​, minska dubbelarbete​, eliminera risker med manuell hantering​, säkerställa stabilare drift och möjliggöra avveckling av Kopps (KTH:s egenutvecklade system för utbildningsplanering).

Etablering och ometablering av objekt enligt ny samverkansmodell för styrning av systemstöd på KTH (S3K)

S3K är en KTH-gemensam satsning som reder ut ansvarsförhållande mellan verksamhet och IT och organiserar förvaltnings- och utvecklingsverksamheten så att den kan bedrivas på ett affärsmässigt, ändamålsenligt och styrbart sätt.

Flödesteam examination

Ett tvärfunktionellt team kopplat till flödet för examination etableras med målet att utveckla och förbättra arbetssätt för planering, samordning och prioritering av långsiktiga utvecklingsinsatser. Syftet är att hantera behov och förändringar samt stärka samarbetet mellan IT-stöd, verksamhetsstöd och pedagogik för att möta framtidens utbildningsutmaningar inom examination.

Framtida aktiviteter

Här är föreslagna framtida projekt, satsningar och aktiviteter inom digitaliseringsportfölj utbildning. Projekten har ännu inte påbörjats eller beslutats om, och de listas utan prioritetsordning. Vill du veta mer om projekten, om hur prioriterade de är eller om du har input kan du kontakta portföljens ledare Maria Lingman . Listan uppdateras ungefär en gång i månaden.

  • Ersätta eISP med Ladokkonsortiets lösning för att hantera individuella studieplaner
  • Stöd för kursval och behörighetsplanering inför masterval
  • Möjlighet för studenter att hitta hela vårt utbud av kurser och program
  • Datadriven meritvärdering vid antagning till masterprogram
  • Möjlighet för inresande utbytesstudent att hitta kurser
  • Stöd för att hantera kursomgångar i våra IT-system
  • Hjälp med behovskartläggning vidareutveckling/ombyggnad av Mobility on Line
  • Hitta andra format för kurser som löper över flera terminer
  • Tjänst för digitala utmärkelser för kurs (som ej ger HP)
  • Digitalisering av KTH:s Livslånga Lärande
  • Integrering av Generativ AI
  • Systemstöd för tentalydelser
  • Förbättrad översikt över individuella studenters progress
  • LMS för Cybercampus Sverige
  • Öka studenttillgången till utbildningsmjukvara
  • THS app för envägskommunikation till studenter
  • European Student Card för Unite!
  • Hanteringen av Gits
  • Personligt schema för studenter och lärare
  • Effektivare exjobbshantering med automation
  • Chatbot för studentservice
  • Utvärdera Sunet Canvasadapter
  • pQBL (Pure Question-Based Learning)
  • Förbättrad digital hantering av programanalys
  • Definiera roller och relationer för att möjliggöra hantering av behörigheter

Avslutade aktiviteter

Här är de projekt, satsningar och aktiviteter som är avklarade inom digitaliseringsportfölj utbildning.

Ersätta Kopps schemaunderlag (EKS)

Formuläret för schemaunderlag, som idag finns i Kopps, har ersatts med ett nytt systemstöd genom modulen TE Preferences i schemasystemet TimeEdit. I nära samarbete med leverantör och med hjälp av användartester tog man i projektet fram ett formulär som stödjer KTH:s behov och gör det lättare att lämna och hämta information inför schemaläggning av kurs. Implementationen skedde hösten 2023 inför schemaläggningen för hösten 2024.

Canvas@KTH för nyanställda

Utbildningen Canvas@KTH togs fram för att få en mer effektiv användning av, och ökad kvalitet i, KTH:s digitala lärandemiljö. Utbildningen ger deltagare grundläggande förståelse för hur Canvas och dess funktioner ska användas på KTH. Målet är att Canvas ska användas mer likvärdigt och enhetligt i olika kurser, så att det blir lättare för studenterna att navigera i Canvas och främja fokus på kursens innehåll. Universitetsdirektören beslutade (V-2024-0182) att alla nyanställda som ska utforma eller administrera aktiviteter i Canvas måste genomföra utbildningen.

Canvas@KTH - An introductory training (canvas.kth.se)

Anonym bedömning av skriftlig salstentamen

Tekniska Högskolans Studentkår (THS) har länge haft önskemål om att studenters provsvar ska kunna anonymiseras inför rättning/bedömning. I maj 2023 fick universitetsdirektören i uppdrag (V-2023-0435) att utveckla stöd så att anonymisering av provsvar ska kunna genomföras från och med vårterminen 2024. Portföljens uppdrag var att ta fram en rutin för anonymisering av provsvar vid skriftlig examination i sal, till exempel vid skriftlig tentamen, kontrollskrivning och liknande. Portföljen tog även fram användarstöd och utredde vilka funktioner som kan utvecklas för anonym examination i Canvas, exempelvis för quiz.

Tentapilot 2023 – KTH-gemensam hantering av skriftlig salsexamination

Anonym bedömning

Personliga menyn

Personliga menyn används av både anställda och studenter och fungerar som en genväg till några av KTH:s olika verktyg och tjänster. Hösten 2022 påbörjades ett arbete för förbättra förvaltningsbarheten och möta användarnas behov bättre. En första nyversion för studenter och undervisare lanserades 2023. Löpande förbättringar kommer fortsatt att göras.

Personliga menyn

Programrum i Canvas

KTH införde programrum i Canvas till höstterminen 2023 och gemensamma rekommendationer för programkommunikation. Hösten 2022 gjordes en behovsanalys och funktionsinventering där Canvas bedömdes vara ett bra system för programkommunikation, då programwebben kommer att läggas ned.

Programrum i Canvas

Har du förslag eller frågor?

Om du har ett förbättringsförslag, ett upplevt problem eller en idé om hur vi kan förbättra den digitala utbildningsmiljön på KTH kan du fylla i nedan kontaktformulär.

Kontakta digitaliseringsportfölj utbildning

Om du undrar något om digitaliseringsportfölj utbildning eller de aktiviteter som är på gång, kontakta portföljens ledare Maria Lingman. Du kan också be om att få inbjudan till digitaliseringsportföljens månadsmöten som hålls via Zoom, där du kan höra status för alla projekt, satsningar och aktiviteter.

Maria Lingman
Maria Lingman Teamledare för portföljkontoret