Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Möbius introduktion

Möbius är ett externt verktyg som rekommenderas då du önskar skapa uppgifter där numeriska beräkningar är en viktig faktor. Möbius ger dig bland annat möjligheten att evaluera svar som innehåller numeriska beräkningar, att dynamiskt förändra uppgiftsformuleringen utifrån studentens tidigare svar och större möjligheter att slumpa variabler och uppgifter än vad Canvas quizzar kan erbjuda.

Allmän information

Möbius är ett externt verktyg för att skapa studentrelaterat material i olika format och för olika ändamål, såsom uppgifter, quizzar, bildspel, informationssidor, uppgifter för studenterna att öva sig på eller för examinerande ändamål. Möbius uppgifter kan länkas till direkt från Canvas eller ges åtkomst via en klassida där lärare också kan hantera meddelanden till studenter och länka till omdömen. Poäng från Möbius-uppgifter skickas direkt till Canvas Gradebook. Läraren får en egen inloggning till Möbius för att bygga och hantera uppgifter och quizzar men studenterna får tillgång genom Canvas och behöver därför ingen separat inloggning.

Programmet är baserat på Maple numeriska datormiljö, så det kan hantera mer avancerade beräkningar än Canvas och möjligheterna i hur uppgifter utformas är större än i Canvas. Möbius kräver också att användaren, läraren, är betydligt mer van vid att använda en dator.

Ska jag använda Möbius?

Det tar tid att lära sig Möbius varför vi rekommenderar att Canvas används om det täcker ditt behov. För att avgöra om Möbius är rätt för din kurs, vänligen titta in på länkarna nedan:

Hur man kommer igång med Möbius

Att lära sig Möbius tar tid men du är alltid välkommen att ställa frågor till och få hjälp av it-support. 

Var ska man börja:

  1. Utvärdera om du behöver Möbius eller om Canvas quizzar har den funktion du söker. Titta på länkarna som finns under rubriken "Ska jag använda Möbius?".
  2. Titta runt i Möbius demokurs , ingen inloggning krävs.
  3. Skapa ett konto genom att kontakta it-support@kth.se .
    Berätta vilken/vilka kurser du önskar använda Möbius i och ungefär hur du tänkt att använda det, så hjälper vi dig att starta upp en bra grundstruktur.
  4. Ta del av KTH:s instruktionsvideos för hur du arbetar i Möbius (play.kth.se) .
  5. Om du behöver ytterligare support eller handledning, kontakta it-support@kth.se .

Hjälp studenter igång med Möbius

Då du valt att använda Möbius i din kurs rekommenderas att du delar följande videomaterial med studenterna för att hjälpa dem att komma igång med Möbius.

Information och guidematerial om Möbius på studentwebben

Mer information

Möbius finns på KTH med ett fixerat antal användarlicenser och därför är det inte automatiskt tillgänglig för alla. Antalet licenser är flexibelt och om efterfrågan är hög kommer antalet licenser att öka.