Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Bisysslor

Nu har det blivit dags för årets insamling av uppgifter om bisysslor för 2024.
En mailförfrågan skickades ut till alla anställda på ABE i början av mars.
På arbetsgivarens begäran ska arbetstagare redovisa eventuell bisyssla samt lämna in de uppgifter som KTH behöver för att kunna bedöma bisysslan.
Du som är lärare behöver svara på förfrågan oavsett om du har bisyssla eller inte.
Lärare behöver även anmäla nya bisysslor löpande under året till HR på skolkansliet.

Vilka ska redovisa bisysslor?

De som berörs är alla anställda som har en bisyssla samt alla lärare.
Du som är lärare behöver svara oavsett om du har bisyssla eller inte.

För lärare och chefer gäller dessutom att löpande under året på eget initiativ anmäla ny bisyssla eller förändring av omständighet som kan ha betydelse för tillåtlighet av redan tillåten bisyssla.

Med lärare avses anställda med följande befattningar: professor, lektor, biträdande lektor och adjunkt.

Såhär gör du: 

  1. Fyll i och signera blanketter som finns i blankettarkivet 
  2. Skicka dessa till adressen bisysslor@abe.kth.se  eller lämna blanketterna till Hanna Soutari Amer på ABE, Skolkansliet, Teknikringen 74D, senast den 31 mars 2024 (Om du inte har hunnit med att lämna in i tid till detta datum vill vi ändå att du lämnar in din redovisning snarast). 

Lärare som inte har bisysslor behöver inte fylla i blanketter, men svara på förfrågan som du fått via mail och tala om det direkt med vändande mail till bisysslor@abe.kth.se

Bakgrund

Det finns bestämmelser i lagar och i avtal som begränsar statliga arbetstagares rätt att ha vissa bisysslor. Särskilda regler gäller för högskolelärare och regleras bland annat i högskolelagen och i lagen om offentlig anställning. Begränsningarna gäller tre slag av bisysslor, förtroendeskadliga bisysslor, arbetshindrande bisysslor och konkurrensbisysslor.

Varför regleras bisysslor?

De främsta anledningarna till en reglering av statsanställdas rätt att ha en bisyssla vid sidan av sin anställning är att det är viktigt att allmänheten har förtroende för myndigheten och dess anställda. Det ska råda saklighet och opartiskhet i utövningen av offentlig verksamhet, vilket även reglerna om jäv syftar till. KTH har ett direkt intresse av att den anställde gör en fullgod insats och i tillräcklig utsträckning ägnar sig åt det arbete hon/han får lön för och att KTH inte skall utsättas av konkurrens från sina egna anställda.

Vad är en bisyssla?

Bisyssla är varje syssla, tillfällig eller permanent, som utövas vid sidan av den statliga anställningen, för annan arbetsgivare eller i verksamhet på fritiden som inte tydligt hör till privatlivet. Det kan innebära att man arbetar extra i en anställning, utövar uppdrag eller bedriver egen verksamhet vid sidan av sitt ordinarie arbete. Det är utan betydelse om bisysslan ger ekonomisk ersättning eller inte. Aktiviteter av olika slag som typiskt hör till privatlivet, t ex att utöva en hobby eller att sköta sin och familjens egendom och privata angelägenheter, räknas inte som bisysslor. Fackliga, politiska eller andra förtroendeuppdrag ses oftast som en tillåten bisyssla. För universitetslärare räknas inte olika arvoderade akademiska aktiviteter och uppdrag såsom opponent- och sakkunniguppdrag, ledamotskap i betygsnämnd samt mindre omfattande uppdrag för t ex forskningsråd och vetenskapliga tidskrifter som bisysslor.

Lärares skyldighet att upplysa om bisysslor löpande under året samt vid årlig insamling

Lärare har skyldighet att på eget initiativ kontinuerligt under året hålla arbetsgivaren informerad om alla ämnesanknutna bisysslor. Lärare skall anmäla ämnesanknutna bisysslor fortlöpande till HR på skolan, använd gärna adressen bisysslor@abe.kth.se . Blankett för anmälan av bisyssla finns i blankettarkivet. Anmälan skall innehålla namn på arbetsgivare/uppdragsgivare, bisysslans karaktär/art och dess faktiska innehåll samt varaktighet och ungefärlig omfattning i timmar per kalenderår. Lärare som har eget företag inom ämnesområdet behöver komma ihåg att företaget i sig räknas som en bisyssla som behöver redovisas.

Så här hanteras bisysslor på ABE-skolan: 

Anmäl bisyssla till skolkansliets kontaktperson för bisysslor Hanna Soutari Amer via adressen bisysslor@abe.kth.se  på särskild blankett . Institutionens prefekt gör en bedömning och signerar blanketten. Blanketten skickas eller lämnas sedan åter till skolkansliet.

Hanna Soutari Amer
Hanna Soutari Amer
hr-administratör 087909477