Till innehåll på sidan

Tjänsteresor

Ska du åka på en tjänsteresa? Det finns en del att tänka på innan du reser såväl som när du återvänt. Här finns information samt tips och råd om tjänsteresor för dig som är anställd på ABE-skolan.

Att tänka på innan du reser

  1. Tänk på miljön, behovet av att resa ska alltid utvärderas. Måste du resa personligen eller finns digitala alternativ? Genom att mötas resfritt bidrar du till alla tre aspekterna av hållbar utveckling dvs. minskad miljöpåverkan, ekonomiska besparingar och sociala fördelar. I så stor utsträckning som möjligt ska resor ersättas av resefria alternativ, så som webb-, video- eller telefonkonferenser.
  2. Om du vill boka tågresa utomlands behöver du kontakta Egencia Personlig service via telefon eller e-post eftersom endast inrikes tågresor samt destinationerna Oslo, Köpenhamn, Berlin, Hamburg finns tillgängliga i bokningssystemet Egencia Online. Information om bokning av tåg utrikes Här hittar du information om vilka lokaler med utrustning för distans-/hybridmöten som finns att tillgå på ABE-skolan
  3. Läs om vilka regler som KTH har beslutat om gällande tjänsteresor KTH:s riktlinje om möten och resor
  4. Kontrollera UDs rådande reserekommendationer - Du som reser är skyldig att kontrollera och följa UDs rekommendationer. Se UD avråder  eller ladda hem appen UD Resklar.
  5. Reser du ofta? Skaffa Eurocard - Företagsupphandlat privatkort (FUP) . Eurocard (FUP-kort) är ett betalkort med förlängd betaltid på 30 dagar så att du som resenär hinner skapa en utläggsrapport i KTH-RES och få ersättningen innan fakturan kommer hem till dig.
  6. Använd inte taxi eller uthyrningstjänster som UBER, Bolt eller AirBnB eller liknande. Varför? För att myndigheten KTH har ett ansvar att säkerställa att de leverantörer vi anlitar inte ägnar sig åt penningtvätt eller brister i sina skyldigheter avseende skatter och socialförsäkringsavgifter. AirBnb, UBER etc är endast förmedlings- och bokningstjänster för privatpersoner och det finns ingen möjlighet för lärosätet att genomföra nödvändiga kontroller gentemot de enskilda uthyrarna, taxiförarna. Det är inte heller möjligt att kontrollera arbetsförhållanden. KTH:s riktlinje för möten och resor kan medge utlägg för boende på campus, internat eller andra boendeformer där det inte är möjligt att boka via avtalad resebyrå. Ersättning för utlägg för förmedlingstjänst medges endast i undantagsfall vid längre tjänsteresor utomlands om alla andra alternativ är uttömda. Resenärer uppmanas att undersöka om det mottagande universitetet kan rekommendera boende.