200 år av vetenskap och konst
– lunchföreläsningar om KTH:s historia, arkitektur och konst för blivande campusguider och andra.
Förberedelser inför jubileumsåret 2027 har påbörjats och som ett led i detta vill vi börja väcka nyfikenhet kring KTH:s historia, arkitektur och konst. Vid sex tillfällen under våren 2025 kan du höra mer om KTH:s resa från ett litet teknologiskt institut till internationellt tekniskt universitet och få en inblick i KTH:s snart 200-åriga historia, dess byggnader och konstnärliga utsmyckning.
Vill du bli campusguide?
KTH har en grupp campusguider som i mån av tid och inom ramen för sin ordinarie tjänst på KTH visar upp KTH Campus för besökare, nyanställda, personal och studenter. Inför 200-årsfirandet förväntas många besökare till KTH och vi behöver därför expandera guidenätverket. Föreläsningsserien ger en bra kunskapsgrund tillsammans med ett skriftligt instuderingsmaterial. Men även du som bara är nyfiken på temat är förstås välkommen till föreläsningarna!
För den som är intresserad av att bli campusguide eller har frågor om arrangemanget, kontakta Anna Hamilton, annahami@kth.se , på KTH:s jubileumskansli.
Teman för föreläsningarna:
13 februari - Svensk teknikhistoria i ett KTH-perspektiv – Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH
Om tekniksprång och ”industriella revolutioner” som format Sverige samt teknikens roll genom historien.
19 februari - Från slöjdskola till forskningsuniversitet - hur blev KTH vad det är idag? – Anders Houltz, forskningschef Centrum för näringslivshistoria.
Om KTH:s 200-åriga resa i ljuset av det svenska tekniksamhällets framväxt.
4 mars – KTH Campus – arkitektur och kunskapsmiljö – Anders Bergström, lektor i arkitekturens teori och historia vid KTH.
Genom tillkomsten av bebyggelsen i rött tegel ovanför Valhallavägen 1917 förverkligade Tekniska högskolan och arkitekten Erik Lallerstedt sina visioner om en samverkan mellan vetenskap och konst.
12 mars – Konsten att renovera KTH:s huvudbyggnad och skapa ett nytt bibliotek – Per Ahrbom, Ahrbom & Partner
Om att förvalta och utveckla det arkitektoniska arvet efter Erik Lallerstedt och att få upptäcka en bortglömd konstskatt.
20 mars – Att skapa en modern akademisk miljö – Marika Strömberg, campusarkitekt KTH
Om Brinellvägen 8 från högteknologisk sjukhusmiljö till verksamhetsstöd samt prisbelönta byggnader och miljöer på campus.
27 mars – Konsten på KTH – Henrik Orrje, vik direktör vid Statens Konstråd
Om konstens roll i den akademiska miljön och presentation av utvalda konstverk i campusområdet.