Byter spår efter 30 år

Publicerad 2019-10-08

Efter drygt 30 år på KTH tar hon steget till Mälardalens högskola. Från och med den första mars nästa år blir Lena Gumaelius prorektor med särskilt fokus på utbildningsfrågor.

Lena Gumaelius

– Det känns väldigt roligt och jag ser fram emot att få bidra till utvecklingen på Mälardalen, säger hon.

Lena Gumaelius började som student på KTH 1988 och har haft en rad olika roller. Men utbildning och lärande har varit ett återkommande tema.

I botten är hon civilingenjör och doktor i bioteknik.Efter en kort tid som forskare har Lena haft olika chefsroller och då bland annat varit föreståndare för Vetenskapens hus, skolchef på Skolan för Teknikvetenskaplig kommunikation och lärande fram till 1 januari förra året.

– Jag har arbetat som chef och ledare i 15 år. Så, även om jag nu trivs i min roll som forskare igen, så drar det att få vara med och bidra till det strategiska tänkandet för helheten och göra nytta i att driva utvecklingen på ett lärosäte.

Att Mälardalen är betydligt yngre och mindre än KTH, även om det är fler studenter och en stor bredd på utbildningarna, är för Lena Gumaelius något positivt.

– Det ser jag bara som ytterligare en drivkraft i mitt kommande jobb. Visst är KTH fantastiskt med sina traditioner och sin legitimitet, men Mälardalen är mitt i en förändringsprocess. Och det är riktigt spännande!

Var det ett stort steg att ta?

– Både ja och nej. Men jag tror att det är bra att folk byter jobb lite då och då, rör på sig och får nya perspektiv. Det är annars lätt att fastna i sina gamla vanliga tankegångar.

Men Lena Gumaelius släpper inte KTH helt ur sikte utan kommer ha sin forskargrupp kvar – i alla fall till en början. Forskningen handlar bland annat om den ibland delikata uppgiften att få människor intresserade av teknik.

– Jag kommer självklart att sakna min grupp, men vet att de kommer bygga forskningen vidare på ett utmärkt sätt, säger hon och nämner i förbifarten att hon ju ursprungligen kommer från Eskilstuna – så att bli prorektor på Mälardalen som har campus i både Västerås och Eskilstuna- är lite som att komma hem.

Kan du nämna tre ingredienser som utmärker bra utbildning?

– Ett systematiskt tänk och en plan där man bestämt vilken kompetens studenterna som examineras ska ha fått med sig. Lyhördhet för att nå dit och för omvärlden som ska ta emot de nyutexaminerade. Just nu håller jag på mycket med utmaningsdriven utbildning och det tror jag på som en bra ingrediens för en bra utbildning.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-10-08