Festivalkoncept ska motverka ovälkommet bemötande

KTH har utbildat 700 studenter och anställda i ”Dare to Care”, ett koncept utvecklat för att skapa en tryggare inramning på festivaler. Det inkluderar aktivt åskådarskap – hur man kan ingripa i situationer där någon annan riskerar att fara illa.
– Dare to Care är ett spännande koncept som kan hjälpa oss bli ännu bättre på hur vi jobbar med trygghet och inkludering. Vi påbörjade satsningen tillsammans med studenterna och nu kommer vi att arbeta vidare så att initiativet även når alla KTH:s medarbetare, säger Katarina Jonsson Berglund, chef för KTH:s avdelning för utbildningsstöd.
Mellan den 12 och 16 maj har cirka 500 mottagningsfaddrar och 200 anställda som arbetar med utbildningsstöd utbildats i hur de kan bidra till tryggare miljöer och vara aktiva åskådare. Satsningen sker tillsammans med Tekniska högskolans studentkår, THS och Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.
"Främjar en positiv bemötandekultur"
RFSU:s koncept Dare to Care togs ursprungligen fram för att främja ömsesidiga sexuella möten och förebygga övergrepp på festivaler, klubbar och andra evenemang.
– Dare to Care kom till i syfte att främja en positiv bemötandekultur som präglas av omtänksamhet. Något vi upplever funkar väldigt bra med konceptet är att vi utgår från att människor vill vara omtänksamma och bidra till skapandet av trygga miljöer, att man vill vara en del av lösningen. Om vi ger människor möjligheten att reflektera över hur de själva skulle agera i en situation där någon annan riskerar att bli utsatt ökar sannolikheten att agera om något faktiskt händer, säger Hanna Knutsson, JML-strateg på KTH:s Equality Office.
Ett bredare perspektiv
På KTH vidareutvecklas konceptet för att passa i universitetsvärlden och därför har satsningen ett bredare perspektiv, för att stärka förmågan att agera även vid andra typer av kränkande eller diskriminerande uttryck.
– Vår fördel är att vi vågar titta på en större inkludering. Man ska känna sig välkommen på KTH oavsett vem man är och var kommer ifrån, säger Katarina Jonsson Berglund.
"Väldigt taggade"
Det senaste året har det skett olika insatser inom Dare to Care i KTH:s studentmiljöer. Bland annat har alla som deltar i mottagningen av nya studenter utbildats, liksom studentkårens JML-ansvariga och väktare som arbetar med studenter. RFSU har även medverkat vid studentpubar.
– Jag har i princip bara sett positiva reaktioner. Folk är väldigt taggade. Det positiva tilltalet når ut till de som kanske är viktigast att nå ut till, de som inte redan har stenkoll på eller är superengagerade i JML-frågor, säger Oliver Salomonsson, studiemiljöansvarig på THS.
Arbetet fortsätter nu med att se hur Dare to Care ska kunna implementeras även för anställda.
Text: Sabina Fabrizi