Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Forskare sökes till nätverk för totalförsvaret

Person som tittar på en skärm med programkod. Foto: Charles Deluvio
Alla forskare med forskning eller kompetens som kan vara till nytta är välkomna att söka till ett kompetensnätverk för att stärka totalförsvaret. Foto: Charles Deluvio
Publicerad 2024-09-02

Ett samarbete för att stärka det svenska totalförsvaret har inletts mellan KTH, Försvarshögskolan och Handelshögskolan.

Nu söker KTH forskare som vill delta i ett kompetensnätverk och skapa en struktur för det framtida arbetet.

Gunnar Karlsson, professor i kommunikationsnätverk. Foto: Janne Danielsson

– Vi vill ha kontakt med KTH-forskare som kanske redan har forskning som relaterar till totalförsvaret samt alla andra med kompetens som kan vara till nytta, säger Gunnar Karlsson, professor i kommunikationsnätverk.

Lärosätenas rektorer fattade beslut om samarbetet i början av året efter en förstudie under 2023. Civilminister Carl-Oskar

Bohlin har tydligt angett att Sverige måste skapa ett modernt totalförsvar, förbättra beredskapen hos offentlig sektor och näringsliv samt tydliggöra förväntningar och villkor på alla samhällsaktörer.

– Vi såg att det finns mycket att samarbeta om. Försvarshögskolan står för bedömningen av vilken typ av situationer som kan uppkomma och hur civilsamhället ska agera med det offentliga. KTH står för tekniska lösningar samt systemsimuleringar för att undersöka hur verksamhet kan påverkas av attacker och fel. Handelshögskolan hanterar frågor om vad näringslivet ska ha för förutsättningar att ingå i totalförsvaret, säger Gunnar Karlsson.

"Har också ett samhällsansvar"

Att samhället ska fungera så normalt som möjligt vid en kris är enligt Gunnar Karlsson en grundläggande förväntan på ett demokratiskt samhälle.

 – Stora cyberangrepp kan slå ut elnätet i stora områden under flera dagar. Det kan ske stora naturkatastrofer och pandemier och samma fungerande beredskap ska kunna användas vid flera olika krissituationer. Universitetet har också ett samhällsansvar och det är vår skyldighet att bidra när samhället betalar för utbildning och forskning, säger han.

Vad innebär det att ingå i nätverket?

– I dagsläget innebär det inget mer än att vi träffas och formerar oss och strukturerar upp arbetet. Om det visar sig vara lämpligt kan det bli aktuellt att ta fram en ansökan för att etablera en centrumbildning och se vilken form av finansiering som kan finnas, säger Gunnar Karlsson.

Den som är intresserad av att delta i kompetensnätverket är välkommen att anmäla sitt intresse . Om man vill delta i arbetsgruppens nästa möte den 12 september kan man anmäla sig senast den 10 september genom att mejla Gunnar Karlsson .

Text: Sabina Fabrizi

KTH:s representanter i samarbetet

Styrgrupp:

Prorektor Mikael Lindström

Arbetsgrupp:

Gunnar Karlsson, professor och utbildningsansvarig i den nationella satsningen Cybercampus

Christophe Duwig, professor i processteknik

Lars Nordström, professor i elkraftteknik

Magnus Wiktorsson, professor i produktionslogistik

Nicole Kringos, professor i vägteknik

Annina Persson, professor i fastighetsjuridik

Oskar Fröidh, lektor och föreståndare för KTH Järnvägsgruppen

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2024-09-02