Till innehåll på sidan

Kul ihop på Zoom efter jobbet

Publicerad 2020-12-01

Hur skapar man social samvaro med arbetskamraterna i en tid då så mycket av arbetet sker på distans? Många har med tiden vant sig vid arbetsmöten i Zoom, men det dagliga småpratet med kollegorna om annat än jobb har minskat. Här berättar några på KTH om hur de använder Zoom för att ”bara träffas” och ha skoj tillsammans.

”Quiz i Zoom avrundar arbetsveckan på ett bra sätt”

Foto: Hanna Sundelin
Hanna Sundelin

Hanna Sundelin  är ceremonimästare på KTH men också en mästare i att skapa och leda frågesport för sina kollegor på Kommunikation och näringslivssamverkan, GVS. Ett stort antal arbetskamrater samlas emellanåt på fredagar i Zoom för att i par tävla med och mot varandra. Det blir mycket skratt.

Hanna Sundelin om varför är quiz så kul:

- I och med pandemin har vi alla blivit väldigt bra på digitala möten, vilket gör att vi jobbar på som tidigare. Men det sociala kittet är också viktigt för en arbetsgrupp och frågesport gör det lätt att ses och ha kul tillsammans på distans.

Konceptet för ett lyckat quiz:

Slärmdump som visar studenter ikläddad sektionsoveraller i olika färger.

– Det gäller att blanda seriösa kunskapsfrågor med triviala ämnen, då finns det något för alla. Och eftersom vi jobbar där vi gör har jag alltid med en eller flera KTH-ledtrådar. Det kan vara del av en fråga eller ett helt ämne.

Bland Hanna Sundelins frågor finns ofta ”en mottagare av KTH:s stora pris”, ”en KTH-alumn” eller ”en hedersdoktor på KTH”. Men också frågor som ”i trädgårdslandet”, ”en känd Stockholmsbyggnad” eller ”en känd farsot”.

– Ibland har jag ett specifikt tema för frågesporten. Senast var det ”kulörer” där varje frågesvar hade en färg i namnet. Frågesporten avslutades med att de tävlande skulle para ihop en THS-overall med rätt sektion. Det var knepigt och kul.

Tävlingsdeltagare om fredagsquiz:

– Hannas quiz är ett himla kul sätt att få avrunda veckan tillsammans med kollegorna. Glada skratt och tävlingshornen i pannan kommer fram. Ewa Rönndahl

– Quiz är friskvård i dess bästa form. Skratt och kompetensutveckling i ett. Ellie Karlsson

Hanna Sundelins tips för quiz i Zoom

  • Ha blandade frågekategorier, en bredd gör att det finns något för alla.
  • Sätt ihop lag om två personer. Då kan deltagarna chatta privat parvis i Zoom.
  • Låt lagen mejla in svaren tillsammans med frågekategori och poängnivå. På så sätt får alla lagen vara med och gissa och det blir enkelt att sammanställa poängen efteråt.
  • Blanda kunskapsfrågor och musikfrågor. När musikfrågorna spelas kan man låta alla svara så snabbt som möjligt i den publika chatten. Det kan bli många roliga varianter på låttitlar! Vissa mer svårlästa än andra. Det finns många bra musikquiz att utgår från på Spotify.

”Nu kör vi hantverksträffarna via Zoom”

På onsdagar brukade ABE-skolans hantverksintresserade ses i fikarummet på Teknikringen 74D för att pyssla, sticka eller snickra tillsammans. Under rådande omständigheter har det behövts nya lösningar. Numera träffas gruppen istället via Zoom.

Foto: Tiina Vinter
Tiina Vinter

Tiina Vinter , gruppchef på studievägledningen och initiativtagare till gruppen är glad att det går att fortsätta att ses trots pandemin:

– Det är kul att ses över Zoom och hantverka, pyssla, dela tips och trix eller helt enkelt fika tillsammans online. Det ger möjlighet för fler att vara med och från olika miljöer som snickarrummet, spelhörnan, garaget, byggprojektet, trädgården eller vävstolen och vi kan få se annorlunda pyssel och hantverk som våra kollegor sysslar med där hemma.

Foto: Sofia Jonsson
Sofia Jonsson

Sofia Jonsson , administrativ samordnare på institutionen för filosofi och historia hoppas att fler vill vara med: 

– Att jag gillar att sticka är egentligen bara halva anledningen att jag är med. Hantverksträffarna är ett perfekt tillfälle att träffa kolleger man annars inte träffar alls eller bara som hastigast ser i ett möte. Definitionen av handarbete är dessutom rätt bred. Vissa av oss stickar, andra lappar en lapp, ytterligare någon har på oss i bakgrunden när de lagar mat eller avslutar arbetet med en PowerPoint-presentation.

En stickning på bordet framför en lap top. På skärmen pågår ett videomöte

Vill du delta i en hantverksgrupp?

Om du vill vara med i ABE-skolans handarbetsgrupp kontaktar du Tiina Vinter  för en zoominbjudan. Gruppen är öppen för samtliga medarbetare och det går bra att medverka sporadiskt.

En liknande hantverksgrupp finns också på Gemensamt verksamhetsstöd (GVS). Deltagarna träffas regelbundet och numera via Zoom. Kontakta Sara Öhman på Kommunikation och näringslivssamverkan om du vill vara med. Det är perfekt för att under trevliga former ”ses”, pyssla och samtidigt få ny inspiration.

Bokprat – för läslusar i Södertälje

Foto: Rebecca Hansén är utbildningsadministratör på ITM-skolan.
Rebecca Hansén

Det är lunchtid och i ett zoom-rum har fem kollegor från Södertäljes verksamhetsstöd samlats för att umgås och just bokprata. Idag är det Bergens stjärnor av Jojo Moyes som diskuteras och fritt tyckande blandas med knepiga frågor om etiska dilemman och historisk kontext. Men hur är det egentligen att umgås över nätet på det här sättet?

– Det fungerar jättebra! säger Rebecca Hansén, som startade gruppen för sina kollegor i våras. Jag tror att träffarna blir lite mer effektiva med mindre småprat, men för övrigt gör vi precis samma saker online som IRL.

Skärmdump från videomöte och en bild på en bok.

Prat om böcker är förstås en central del av träffarna och ja, deltagarna förväntas läsa en specifik bok som lottas fram inför varje träff, men mat, dryck och småprat är även viktiga beståndsdelar. I början sågs de efter jobbet med ett glas vin i handen om man så ville, men nu när träffarna är över lunch är det mest vatten i glasen. Vid ett tillfälle samlades gruppen i ett (luftigt) konferensrum och njöt av både mat och specialdesignad kaka dagen till ära.

För en utomstående kan det verka tidskrävande. Möten ska bokas, böcker ska läsas, det ska bakas och skapas PowerPoint-presentationer inför träffarna. Rebecca, varför gör du allt det här?

– Jag vill umgås med mina härliga kollegor! Dessutom får jag läsa böcker som jag i vanliga fall inte skulle välja att läsa själv.

Texter: Josefin Backman, Ulrika Georgsson och Marianne Norén

Tipsa oss!

Använder ni Zoom på din avdelning eller arbetsgrupp för att göra något kul ihop? Berätta vad ni hittar på så kanske det uppmärksammas framöver på intranätet. Goda exempel är till för att dela med varandra.

Skicka ditt tips till intranytt@kth.se

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-12-01