Till innehåll på sidan
Ankie Brundin och Mo Chen äter lunch ihop vid ett cafébord utomhus.
Ankie Brundin, systemförvaltare på HR-avdelningen på gemensamt verksamhetsstöd (GVS) och Mo Chen, postdoc på skolan för Industriell teknik och management (ITM). Foto: Marianne Norén

Lunchträffarna blev början på en ny vänskap

Publicerad 2019-08-15

– Att vara study buddy ger mig energi eftersom jag får en unik chans att lära känna en person som jag annars aldrig hade mött. Det är så spännande och ett jättebra sätt att få nya vänner på, säger Ankie Brundin som har stöttat forskaren Mo Chen i att lära sig svenska och mer om Sverige.

Vi besöker ett café mitt i lunchrusningen, inte långt från KTH Campus. Mo Chen kom till KTH från Shanghai för drygt ett år sedan för att forska inom industriell produktion på skolan för Industriell teknik och management (ITM). Då kunde han ingen svenska alls. Nu är hans språkkunskaper häpnadsväckande goda och han fångar nyfiket upp nya svenska uttryck under samtalets gång. Stämningen är skämtsam och avslappnad.

När man är study buddy äter man lunch ihop med en tilldelad utländsk KTH-medarbetare en gång i veckan under en bestämd tidsperiod. Syftet med dessa lunchträffar är att den utländska kollegan ska ges möjlighet att träna sin muntliga svenska och samtidigt få en djupare inblick i svensk kultur och vardagsliv. Ankie Brundin och Mo Chen trivdes så bra i varandras sällskap att de sedan dess har fortsatt att ses regelbundet och håller kontakten via e-post och appen WhatsApp.

Ankie om att vara study buddy till Mo:

– Våra lunchträffar är lärorika för oss båda och har exempelvis gett mig en fantastisk insyn i ett främmande lands kultur, och åldersskillnaden är inget problem alls i sammanhanget.

De talar om allt möjligt när de ses, exempelvis hur det är i Sverige jämfört med i Kina, om jobbet, semestern och om mat. Ankie Brundin betonar att deras möten inte är en skola i vanlig bemärkelse, utan tvärtom väldigt kravlösa. Det förekommer således inga läxor eller förhör.

Mo Chen sitter i en soffa med en kopp kaffe framför sig.
Kaffe med dopp hemma hos Ankie Brundin en sommardag i slutet av juni. Foto: Ankie Brundin

– Man ska ju ändå äta lunch varje dag och som study buddy får du samtidigt allt det andra på köpet, säger Ankie Brundin och fortsätter:

– Det känns inte som någon uppoffring alls för mig. För att bli study buddy behöver man bara tycka om att umgås med andra människor, vara öppen och visa omsorg samt ha viljan att vägleda en person i den svenska kulturen.

Mo om det bästa med Ankie:  

– Ankie är tålmodig och bra på att lyssna på min svenska. Hon har gett mig många bra råd om hur jag kan lära mig språket bättre och hur jag ska skriva meningar på svenska. Genom henne får jag insyn i den svenska kulturen och hur jag ska uttrycka mig utan att råka förolämpa någon.

Mo Chen konstaterar att man inte fikar så ofta i Kina som här, och han har lärt sig att man i Sverige ofta hälsar på varandra med en kram.

Trots att han har bott i Sverige i drygt ett år har Mo Chen aldrig varit i ett svenskt hem, men nu har han fått en inbjudan av Ankie Brundin. I morgon ska han besöka henne och det ser Mo Chen fram emot.
 

Text: Marianne Norén

Så blir du study buddy

I höst har du som är anställd på KTH möjlighet att bli study buddy till en utländsk KTH-medarbetare. Anmäl ditt intresse till Lotta Rosenfeldt på KTH Relocation genom att skicka ett mail till lottaro@kth.se

Swedish and Swedish (work) culture

Lunchträffarna tillsammans med en Study Buddy är en delaktivitet som ingår i det åtta veckor långa utbildningsprogrammet Swedish and Swedish (work) culture.

Utbildningsprogrammet vänder sig till anställda på KTH med ursprung i utlandet och med bristande kunskaper i svenska språket och i det svenska samhället generellt. Ansvarig för utbildningsprogrammet är KTH:s ledning: rektor och HR-chef.

Det är respektive skolchef som nominerar anställd till kursen. Tala med din skolchef om du vet någon kollega som är lämplig, eller om du själv vill gå, för att förbättra din svenska. Kursen finns inte i KTH:s ordinarie kursutbud men det ges ett kurstillfälle per termin och kursen finansieras av centrala medel.

Syftet med lunchträffarna är en ömsesidig medvetenhet av interkulturell kommunikation, integration och mottagande på KTH.

Lunchträffarna äger rum på restaurang Q som ligger på KTH Campus. Eftersom luncherna ingår i utbildningsprogrammet är de kostnadsfria både för study buddyn och programdeltagaren.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-08-15