När krisen slår växer engagemanget
Coronakrisen slår hårt – och tar fram människors engagemang. Sjukvårdens larm om brister har fått medarbetare vid KTH att dra igång olika initiativ. Nu samordnas insatserna för ökad effektivitet.
I tider av virusutbrott och stora påfrestningar på samhället vill många bidra.När Patrick Janus , doktorand vid EESC-skolan, hörde om en sjukvård som går på knäna, var det självklart för honom att försöka göra något. Han är en av kontaktpersonerna i den nya organisation som KTH riggat för att samordna hjälp och stöd till sjukvården.
– Det sitter i ryggmärgen på mig som gammal scout att hjälpa till när samhället behöver. Dessutom har jag en fru som arbetar i vården och vet hur kaosartad situationen är på många håll med skriande brist på material och skyddsutrustning.
Patrick Janus har lett ett arbete med att samla ihop och leverera isopropanol, en kemikalie som används vid framställning av handsprit. Kemisektionen på Stockholms universitet, som sedan en tid producerar handsprit för sjukvården, har efterhand fått brist på ingredienser.
– Vi tömde alla förråd vi hade på tre institutioner, totalt 150 liter, fyllde på i dunkar och körde ut till universitetet.
Färdig handsprit
Tillsammans med några liter glycerol som också transporterades i väg med hjälp av personal från EESC-skolans serviceavdelning räcker kemikalierna till 1500 liter färdig handsprit. Till det kommer CBH-skolans leverans om drygt 40 kilo glycerol.
– Nu finns det även tillstånd att tillverka handsprit med hjälp av en annan kemikalie, butanol. Hos oss ser det lite mörkt ut, men vi är på jakt efter andra som kan bidra. Vi har upparbetade kontakter och rutiner och kan leverera snabbt om det behövs, säger Patrick Janus.
Christina Zander , administrativ chef på EESC-skolan, ansvarar för samordningen till sjukvården.
– Det finns ett sånt stort engagemang på KTH och så många som vill bidra. Jag får mejl och förfrågningar hela tiden. Nu vill vi få till en så säker produktion och leverans av hjälpen som möjligt.
Behov i vården
Christina Zander har direktkontakter med både Stockholm stad och Region Stockholm för en bättre överblick kring hur behov och prioriteringar ser ut inom vården.
– Det handlar om att de lättare kan bedöma situationen och fördela till dem som behöver det mest. De förstår logistiken och kan hjälpa oss att få upp volym och bli effektivare.
I samordningen ingår KTH Post dit medarbetare kan skicka paket med exempelvis skyddsmaterial för vidare leveranser.
Vårdens behov av skyddsvisir och OH-film har lett till en febril aktivitet bland forskare och medarbetare på KTH. Sedan en vecka tillbaka går 3D-printarna varma på Vetenskapens hus, berättar Anders Blomqvist , utveckling ledare i kemigruppen.
Sprids i sociala medier
Förra veckan skickades över 100 skyddsvisir iväg till sjukvården genom ett samarbete med 3D-verkstaden, ett företag specialiserat inom 3D-printtekniker, som också tillhandahåller godkända ritningar för visir. Hemma hos sig har Anders Blomqvist ytterligare 50 visirbågar som väntar på att levereras.
– Nu ska vi inlemma oss i KTH:s hjälporganisation med KTH Post för en effektivare och säkrare leverans. Det gör det också lättare att få återkoppling på vad som efterfrågas av vården. Vi funderar även på att kontakta KTH Makerspace för ett samarbete, där 3D-printar kan vara igång dygnet runt.
Även Anna Eklund , avdelningschef på Arkitekturskolan är i full färd med producera skyddsvisir för vårdpersonal som ska skyddas mot droppsmitta. Häromkvällen gick den första leveransen med 100 visir till ett gruppboende i Alsike och en vårdinrättning i Uppsala.
– Vårt engagemang hade spridit sig på sociala medier och vi fick en direktfråga om vi kunde bidra, säger Anna Eklund, som sköter produktionen i karantän hemifrån bostaden.
– Det känns fint att kunna göra något vettigt i en situation som man annars känner sig så maktlös inför. Så långe det finns ett behov och vi får tag på utskriftsmaterial kommer vi att fortsätta tillverkningen.
Text: Christer Gummeson