Till innehåll på sidan
Kerstin Jacobsson framför sin nya arbetsplats.
Kerstin Jacobsson ska leda utvecklingen av KTH:s förvaltning. (Foto: Håkan Lindgren)

Ny universitetsdirektör på KTH

Publicerad 2019-05-24

Den första september börjar Kerstin Jacobsson som universitetsdirektör. Med gedigen erfarenhet från universitet- och högskolesektorn ger hon sig nu i kast med KTH.

- Det ska bli väldigt spännande att komma till ett så kreativt och välrenommerat universitet.

Kerstin Jacobsson kommer senast från utbildningsdepartementet där hon arbetat i två omgångar. De senaste fyra åren har hon varit chef för departementets universitets- och högskoleenhet vilket innebär en rejäl överblick över sektorn som helhet.

- I min roll har jag varit huvudman för Sveriges universitet och högskolor samt UKÄ och UHR. 

Dessförinnan var hon biträdande universitetsdirektör på Uppsala universitet i åtta år efter sin första sejour på utbildningsdepartementet. Ursprungligen är hon bonddotter från Norduppland och pluggade själv i Uppsala där hon tog en fil kand med statsvetenskap som huvudämne.

Kerstin Jacobsson har trivts mycket bra på utbildningsdepartementet, men ändå saknat campusluft och universitetsmiljön.

- Att vara ute i verksamhet ser jag verkligen fram emot. Ett universitet är en fantastiskt rolig plats att arbeta på - i skärningspunkten mellan kunskap och människor säger hon och fortsätter:

- Att forskning och kunskap till sin natur inte är beroende av nationsgränser är också stimulerande.

Vad ser du för trender inom sektorn?

- Omvärldens förväntningar på universitet och högskolor tycks öka hela tiden. Många för mänskligheten avgörande frågor pockar på svar och det krävs nya kreativa lösningar för att möta dessa och den snabba utvecklingen.

Vad betyder en frisk förvaltning för ett universitet?

- Syftet med de administrativa funktionerna är att ge kärnverksamheterna ändamålsenligt stöd, men samtidigt se till att universitetet fungerar väl som statlig myndighet. En förvaltning som är frisk är den som uppfattas som något som förbättrar förutsättningarna för utbildning och forskning av högsta kvalitet.

Vad är det första du kommer göra när du kommer till KTH?

- Först måste jag förstås lära känna verksamheten. Jag ser verkligen fram emot att få vara med och bidra till KTH:s utveckling genom att leda förvaltningen och de administrativa stödfunktionerna.

Namn: Kerstin Jacobsson

Ålder: 51 år

Familj: Man och två barn.

Bostad: Lägenhet i Stockholm.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-05-24