Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ny webbform lockar alla målgrupper

Publicerad 2019-02-12

Nyligen fick KTH:s webbplats en ny grafisk form. Resultatet blev en webb med modernare och luftigare utseende, bättre tillgänglighet, och den ser bättre ut på flera olika typer av skärmar.

– Avsikten med nya formen har varit ett närmande mellan tryckta medier och digitala, att få ett gemensamt uttryck för alla KTH:s kanaler. För webbens del har det inneburit en rensning av grafiska element och färger samt fastare ramar.

KTH:s tidigare kommunikationsbyrå Klirr tog fram formskisserna för webben under våren 2018. Det nya formspråket är renare och neutralt, vilket är bra eftersom KTH har många olika målgrupper att tala till, menar Robert Lawesson, projektledare för webbformprojektet och förvaltningsledare för webbsystemet Polopoly.

– Systemutvecklargruppen på IT-avdelningen byggde därefter de nya mallarna för webben, med designskisserna som grund. Arbetet pågick under hela hösten 2018.

All teknisk utveckling utfördes internt på KTH:s IT-avdelning – och kommer göra så även fortsättningsvis, när den nya formen ska tillämpas i andra systemapplikationer, säger Robert Lawesson.

På tur för förbättringar av formen står system som profilsidorna, social-plattformen, KTH-places programjämförelsetjänsten, KTH-forms och Kurs- och programkatalogen. Den nya formen kommer genomföras i dessa system fortlöpande.

En mer tillgänglig webb – och snabbare

– Vi har också jobbat mycket med att anpassa webbplatsen till de nya tillgänglighetskraven som började gälla i september 2018. Nu har webben exempelvis mycket bättre kontrast mellan text och bakgrundsfärger. Det var vi inte bra på tidigare. Vad som är klickbara element är också tydligare nu.

Dessutom har utvecklingsteamet gjort en grundlig städning av koden. Det medför att det nu är lättare för personer med funktionsvariationer att tillgodogöra sig webbinnehållet med hjälpmedel, som exempelvis skärmuppläsare, säger Robert Lawesson.

– Förbättringen av koden medför även att webbsidorna laddas snabbare än de gjorde tidigare. 

En webb för alla skärmbredder

KTH:s webbplats ser nu bättre ut i olika typer av skärmar, inte minst i olika mobila enheter. Det är viktigt eftersom ungefär 1/3 av trafiken sker via mobilen idag, säger Robert Lawesson.

Slutligen har KTH:s intranät fått ett eget grafiskt element - ett grått sidhuvud som särskiljer intranätet från övriga webbens formspråk.

– Vi insåg att användare ofta förväxlade intranätet med kth.se. Nu hoppas vi att risken för den sammanblandningen minskar.
 

Text: Marianne Norén

Innehållsansvarig:intranytt@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-02-12