Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Ökat söktryck för kurser i Livslångt lärande

Anders Johansson.
Anders Johansson, ansvarig för Livslångt lärande på KTH. Foto: Sabina Fabrizi
Publicerad 2025-04-01

Intresset för att gå KTH:s fristående kurser för yrkesverksamma är stort. Det senaste året har det skett en fördubbling av antalet registrerade deltagare och ett ökat antal ansökningar.

Livslångt lärande

Livslångt lärande (LL) på KTH är det utbildningsutbud som främst riktar sig mot yrkesverksamma. Det består av vidareutbildning som fristående kurser, uppdragsutbildning, onlinekurser (MOOC) och kompletterande pedagogisk utbildning.

Läs mer om Livslångt lärande

Söktrycket har ökat, vi har fler sökande till de här kurserna än vad många lärosäten har totalt. Vi har fått in nästan 44 000 sökande utan att ha gjort någon reklam. Det går ändå eftersom KTH har ett så fantastiskt rykte, säger Anders Johansson, som är ansvarig för Livslångt lärande  på KTH.

Antalet registrerade deltagare fördubblades från 6 385 deltagare år 2023 till 12 885 deltagare för 2024. Siffrorna gäller inte unika personer, då vissa deltagare läser flera kurser.

Även antalet ansökningar ökade, från 27 146 ansökningar 2023 till 43 756 stycken år 2024.

Många kvinnliga deltagare

Populärast 2024 var kursen “Prokrastinering och perfektionism”, med 871 deltagare. Den största kursen var “Lär dig lära med AI”, med 1098 deltagare och näst störst var “Psykologi och kritiskt tänkade”, med 890 studenter. En stor del av kursdeltagarna var kvinnor.

– Totalt var 58 procent av kursdeltagarna kvinnor. Vi vet att kvinnor i mycket högre grad är benägna att ta eget ansvar för sin attraktivitet på arbetsmarknaden, så verkar det jämt ha varit. Kvinnodominerade branscher dominerar när det gäller inköp av uppdragsutbildning och kvinnor är mer benägna att engagera sig i sitt eget lärande, formellt som informellt, säger Anders Johansson.

Varför tror du att söktrycket har ökat?

– Dels har vi jobbat organiskt och låtit lärare själva lära sig vad som funkar, vi har till exempel pratat om att korta kurser är attraktiva. Det ska gå att orka läsa dessa vid sidan av jobbet och kombinera med familj och heltidsarbete. En annan rörelse, som vi inte kan påverka, är att insikten och medvetenheten om att vi har ett attraktivt utbud nu verkar finnas bland yrkesverksamma ingenjörer, arkitekter och lärare ute i landet, säger Anders Johansson.

Text: Sabina Fabrizi

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2025-04-01