På jobbet ska man kunna vara sig själv
Nu startar ett nätverk på KTH för medarbetare och doktorander som identifierar sig som HBTQI+. Initiativtagare är en grupp anställda och de bjuder in till en digital träff den 25 juli.
– Gemenskapen, tryggheten och stödet nätverket kan ge enskilda personer blir viktigt, säger Viktor Olson Community- och programansvarig på KTH Innovation.
Zofia Laine, Internationell koordinator på CBH-skolan framhåller att nätverket naturligtvis också välkomnar heterosexuella som vill visa HBTQI+ kollegor sitt stöd.
Det efterfrågas ett forum där man kan mötas i de här frågorna och umgås menar hon. På jobbet uppstår ibland situationer där det lätt tas för givet att alla är straighta enligt normen. Samtalen i fikarummet är ett sådant exempel där kollegor ofta talar om partner och familj.
– Man tystnar kanske då för att inte sticka ut från mängden, eller för att man inte orkar ta diskussionen, eller för att man inte vill axla rollen som talesperson för hela HBTQI+rörelsen, säger Zofia Laine.
Viktigt med synlighet
Tina Ringenson, doktorand på ABE-skolan upplever att det finns en del fördomar mot personer som jobbar på KTH och som inte representerar mängden. Hon känner att hon själv ofta sticker ut i den egna arbetsgruppen och säger:
– Det finns en stereotyp bild av KTH-medarbetare. Därför är det bra att visa att det faktiskt finns en mångfald bland dem som jobbar här.
Francisco Vilaplana, universitetslektor och avdelningschef på CBH-skolan anser att personer som är HBTQI+ är underrepresenterade inom hans arbetsområde och tillägger:
– Därför är det viktigt med synlighet för oss. Alla ska känna sig inkluderade på sin arbetsplats. För KTH är det också värdefullt att visa att man som universitet med en internationell arbetsmiljö och fokus står för mångfald, inkludering och allas lika värde.
Tankarna om ett nätverk tog form hos Zofia Laine och Viktor Olson efter en utbildning inom HBTQI+ som Equality Office och ST-facket ordnade och som båda deltog i. De beslöt att undersöka intresset bland KTH:s medarbetare och fann ett positivt gensvar.
Förhoppningar
Zofia Laine betonar att alla ska kunna vara helt öppna på jobbet med sin sexuella läggning, utan risk att drabbas av negativa konsekvenser i den personliga karriären.
Viktor Olson tillägger:
– Vi är i ett uppstartsskede nu och hoppas att vi så småningom kan bli ett etablerat nätverk med många engagerade medlemmar.
Text: Marianne Norén