Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så når du ut med din forskning

Publicerad 2021-06-23

Tre forskare inom KTH delar med sig av sina egna erfarenheter av att sprida forskningsresultat. De tipsar om strategier och kanaler för att få många citeringar och genomslagskraft.

"Citering är ett tecken på kvalité"

Porträttfoto: en man i kostym och glasögon.
Lihui Wang, foto: privat.

Lihui Wang  anser att det mest effektiva sättet att utvärdera sin forskning är att dela resultaten och därigenom få återkoppling från kollegor inom forskningsfältet.

Själv väljer han att sprida sina forskningsresultat i traditionella tidskrifter med öppen åtkomst, när så är möjligt och tycker att man bör undvika vetenskapliga tidskrifter som inte indexeras av Web of Science. Att vara ledande inom forskningen och presentera nya idéer och metoder är enligt Lihui Wang de viktigaste framgångsfaktorerna för att få många citeringar.

Intervju med Lihui Wang på engelska:

"Relevans är nyckeln till spridning"

Porträttbild: man i svart polotröja
Björn Palm, foto: Ingar Lindholm

Björn Palm  drivs av viljan att bidra till en mer hållbar framtid och att göra skillnad. Forskningen behöver vara relevant för industrin och han menar att det är själva starten på att forskningen får spridning.

För att få många citeringar måste man ha något intressant att berätta och man behöver göra det på ett sätt som publiken förstår och tror på. Björn Palm väljer hellre publicering i smalare och mer specialiserade tidskrifter med god påverkan, men med färre läsare, framför breda publikationer. Då når man rätt mottagare och sannolikheten ökar för bra granskning.

Intervju med Björn Palm på engelska: "Relevans är nyckeln till spridning"

"Jag vill att min forskning ska vara viktig"

Svartvitt porträttfoto: man med mörkt lockigt hår mot ljus bakgrund.
Francesco Fuso-Nerini, foto: privat

Francesco Fuso Nerini  brinner för hållbar utveckling. Han anser att forskare har en skyldighet att producera kvalitetsforskning som förbättrar människors liv och miljö. För att forskningen ska få den inverkan behöver den ha aktuell relevans samt nå rätt publik.

Francesco Fuso Nerini nämner flera kanaler som forskaren själv kan använda för att sprida resultaten på ett lättförståeligt sätt. Några exempel är Twitter och LinkedIn, men även populärvetenskapliga bloggar och artiklar. Han lyfter även vikten av att presentera resultat på vetenskapliga konferenser och möten som en möjlighet att öppna vägar för nya samarbeten.

Intervju med Francesco Fuso Nerini på engelska: "Jag vill att min forskning ska vara viktig"

Innehållsansvarig:intranytt@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-06-23