Till innehåll på sidan

Sabbatsperioden vidgar vyerna

Publicerad 2019-09-02

Efter tre internationella utbyten har professorn Martin Törngren en del av sitt hjärta - och en uppsjö matnyttiga kontakter - i USA.

Varje år utnyttjar lärare vid ITM chansen att komma ut på universitet utomlands, så kallade sabbatsperioder, som finansieras av KTH. Martin Törngren, till vardags professor på institutionen för Maskinkonstruktion, har tagit chansen. Flera gånger.

– Första resan gick till Berkeley i Kalifornien 2011. Då hade inte KTH något sabbatical-koncept, så det fick jag fixa själv. Jag fick med en motsträvig familj där barnen skulle gå på high school. Efter de tio månaderna i USA var det ingen som ville åka hem.

Bra för karriären

Porträttbild på Martin Törngren.
Martin Törngren

Huvudsakligen ägnade han tiden i USA åt forskning men hade även viss undervisning och höll många gästföreläsningar på olika institutioner, men även vid NASA Ames och hos flera Silicon Valleyföretag. Och det är inte dumt för karriären att associeras med namnkunniga universitet, menar Martin. Han varit med om att träffa folk i näringslivet som har koll på honom just genom kopplingen till Berkeley-universitetet.

– De här universiteten är duktiga på att marknadsföra sig och på att sprida information. Skriver du artiklar tillsammans med någon därifrån så är det inte bara intressant och lärorikt, utan ökar också sannolikt dina citeringar drastiskt.

Han säger att sabbatsperioden är en fantastisk möjlighet att få inblick i hur ledande universitet i världen funkar.

– Och självklart att få inspireras och kanske framför allt: att få tid att förkovra sig. Vanligen är vi så uppbokade, inte minst genom undervisningen, att det är svårt att komma loss för att till exempel gå på seminarieserier.

Nya samarbeten

Det leder också till nya kontakter och samarbeten, både personligen och för KTH. I augusti kommer en forskningsledare till Sverige från Stevens Institute of Technology på amerikanska östkusten, där Martin 2018 tillbringade en tvåmånadersperiod, och professor Edward Lee som var Martins värd 2011, har därefter besökt KTH vid ett flertal tillfällen.

Men även KTH har sitt rykte utomlands. Det har Martin sett till:

– På Berkeley tror man nu att alla på KTH kan jonglera.

Text: Anna Gullers

Sabbatsperiod genom KTH

Den 30 september är sista dagen att ansöka om en sabbatsperiod genom KTH. Anmäl ditt intresse till skolchefen på din skola.

Mer information finns på intranätet

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-09-02