Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
Kristina Palm och Rita Bahnam framför en skylt med KTH-loggan.
Prefekt Kristina Palm och civilingenjörsstudenten Rita Bahnam var på plats när skylten sattes upp på KTH:s nya campus i Södertälje. En symbol för att svensk komplex industriproduktion är på väg tillbaka hem till Sverige.

Skylten som ska uppmärksamma svensk industri som bäst i världen igen

Publicerad 2018-12-04

Att KTH återigen blir synligt i Södertälje med en ny skylt är ett tecken i tiden. Allt mer komplex industriproduktion gör att företagens flyttlass till låglöneländer har stannat av. Ny teknologi och demokratiska produktionsprocesser kan göra svensk industri bäst i världen igen.

Ett av KTH:s bidrag i den här utvecklingen är det nya campuset som öppnade i Södertälje för snart ett år sen.

Prefekt Kristina Palm, hur går det i Södertälje?

- Sedan starten av nya campus har vi 600 studenter. Vi har en civilingenjörsutbildning i Industriell teknik och hållbarhet, högskoleingenjörsutbildning i Maskinteknik och i Industriell teknik och produktionsunderhåll. Till hösten 2019 startar vi ett mastersprogram i Hållbar produktionsutveckling. Vi gör också en nystart av en högskoleingenjörs- och tekniklärarutbildning. Vi har också Tekniskt basår och uppdragsutbildningar.

Och inom forskningen?

- Vi har anställt tre professorer, två lektorer, en biträdande lektor, en doktorand och vi har en industridoktorand från AstraZeneca. Och fler är på väg in. Vi har anslag för forskning inom produktionslogistik, produktionsledning och strategiskt underhåll. Idag är vi ca 40 anställda och ska växa till 90 på längre sikt.

Vilka utmaningar har ni haft?

- Ja, det är rekryteringen av nya studenter. Det är svårt att få dem att komma till Södertälje. Vi är inte ensamma om utmaningen att attrahera talang. Scania har också utmaningar att rekrytera till Södertälje. Målet på sikt är 1 200 studenter.

Tidigare flyttade svensk industri, ja industri i hela västvärlden, till låglöneländer. Hur är det nu?

- Nu går nog flyttarna snarare i motsatt riktning. Ju mer komplex produktionen är, desto mer tekniskt kunnande behövs. Och för att kunna utveckla och tillverka snabbare så är demokratiska processer, att arbeta i team, väldigt effektivt. Det är vi bra på i Sverige.

-Våra internationella storföretag ligger långt fram på det här området. KTH Södertälje kan bidra till att utveckla och sprida kunskap både till forskningsområdet och till andra företag i Sverige. Vi har en viktig uppgift.

Text: Mats Paulsen

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2018-12-04