Till innehåll på sidan

Studera online över förväntan

Publicerad 2020-04-29

Hur går det att plugga på distans? Bättre än väntat, enligt studenterna själva. De digitala verktygen fungerar bra och föreläsningarna rullar på. Men att labba online kan vara lite knepigt.

Anna Sandström.

När beskedet kom att KTH stänger ned sina campus för undervisning kändes det både lite läskigt och spännande berättar Anna Sandström. Hon läser teknisk kemi och hade aldrig pluggat på distans tidigare.

– Jag tycker verkligen att det fungerar bättre än vad jag förväntade mig. Det är smidigt att koppla upp sig till föreläsningarna som är live. Där kan man skriva frågor i en chatt och räcka upp handen om det är något man inte förstår, precis som en vanlig föreläsning

Ebba Rovig, som läser medieteknikprogrammet, håller med. Alla hennes lärare justerade kurserna väldigt snabbt och hon känner att hon hänger med i kursplanen. Däremot är det svårare med laborationerna.

– Just nu läser jag tre kurser som alla är baserade på laborationer vilket var otur då till exempel programmering av sensorer kan vara otroligt pilligt med att sätta ihop kretsar rätt. Även om det finns hjälptillfällen via Skype så är det en utmaning att få guidning via video i jämförelse med att få det på plats.

Ebba Rovig.

Emma Schüldt som pluggar datateknik tycker att labbarna fungerar nästan som vanligt.

– Det går bra att redovisa digitalt. Ungefär som i vanliga fall, man visar sina lösningar och sin kod, och så ställer läraren frågor. Det som är svårare är att få hjälp. Även om man kan skriva frågor digitalt, blir det inte riktigt samma grej som att gå till ett hjälptillfälle på campus, säger hon.

Flera utrycker förståelse för att det kan vara svårt för lärarna att skapa lika bra förutsättningar som när man pluggar på plats. Andres Alonso Toledo Carrera, som kommer från Mexiko och läser masterutbildningen i maskininlärning tycker att lärarna gjort allt de kunnat för att skapa bra digitala lärmiljöer:

Emma Schuldt.

– De har hanterat situationen mycket professionellt och gett oss verktyg och resurser för att kunna fortsätta med studierna som vanligt. Samtidigt har det varit en lärprocess för alla, men det känns som att vi blir mer och mer bekväma med studier online.

En del efterlyser tydligare förväntningar:

– Största bristen i KTHs omställning tycker jag är att man inte har gett en tydlig överblick i vad som ska göras i varje kurs. Lärare använder plattformen Canvas olika och det saknas verkligen ett digitalt verktyg som gör det enklare för oss att förstå vad som behöver göras, säger Ebba Rovig.

En annan utmaning kan vara att sätta gränser när man pluggar hemifrån – studier och fritid glider lätt ihop.

Andres Alonso Toledo Carrera.

– I vanliga fall brukar jag försöka ta mig hemifrån för att plugga, oftast till KTH men annars till något bibliotek eller café. Då blir hemmet en ledig zon, vilket är skönt. Nu är det svårare att göra på samma sätt, säger Emma Schüldt.

Många saknar sina kompisar. Anna Sandström umgås vanligtvis mycket med sina kurskamrater som hon också ofta pluggar tillsammans med.

– Det går såklart att träffas på distans också, men det är inte riktigt samma sak att exempelvis äta lunch ihop över en skärm, säger hon och avslutar med ett tips för att hålla studierna igång:

– Jag klär mig precis som man brukar göra när man ska gå till skolan och har en tydlig planering för dagen. Det funkar i alla fall väldigt bra för mig genom att mycket arbete blir gjort!

Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-04-29