Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

”Tacksamt att jobba med hållbarhet”

Eva Liedholm Johnson framför tavlan i undervisningssalen
”Jag har under hela mitt yrkesliv varit intresserad av undervisning, kanske för att jag är ett lärarbarn”. Det säger Eva Liedholm Johnson som får KTH:s pedagogiska pris.
Publicerad 2023-12-12

Eva Liedholm Johnson får KTH:s pedagogiska pris 2023 för sitt ihärdiga arbete med att integrera hållbarhet och jämställdhet i Samhällsbyggnadsprogrammet.
– Pedagogik för mig handlar om att hitta sätt att lära ut som ger studenterna en möjlighet att fortsätta lära sig och utvecklas under hela livet. Att lära sig att lära sig.

Prisvinnaren säger att hon blev överraskad och mycket glad för utmärkelsen och förklarar hur tacksamt det är att arbeta med hållbarhet och jämställdhet på KTH. Att det finns ett stort engagemang bland lärare och studenter.

– Jag uppskattar verkligen alla samarbeten med kollegor. Det är fantastiskt att se det driv som finns att utveckla KTH:s utbildningar och ge våra studenter verktyg och förhållningssätt för att ge sig i kast med nuvarande och framtida okända utmaningar. Våra studenter måste kunna vara med och driva på och medverka i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Markrättigheter

Eva Liedholm Johnson  är lärare, forskare, och nybliven grundutbildningsansvarig på ABE-skolan där hon ansvarar för kurser om markrättigheter och förändringar av fastighetsindelningen. Hon var tidigare programansvarig för civilingenjörsprogrammet i Samhällsbyggnad som redan 2020 nådde nivå 3 i CDIO-standarden för hållbar utveckling.

Hon är civilingenjör från KTH och kom 1996 tillbaka efter många yrkesverksamma år på annat håll. Sovjetunionen hade fallit och KTH fick i uppdrag av SIDA att bygga upp ett Land Management-program med fokus på privatisering av markrättigheter.

Kazakstan

– Jag undervisade en ovanlig grupp studenter, och utbildningen kom senare att utökas till flera länder på Balkan och i Östafrika. Även i exempelvis Kazakstan har jag varit med och hjälpt till att bygga upp högre utbildningar med fokus på hållbarhet.

Bland viktiga komponenter i undervisningen nämner hon förutsättningar för dialog och en lyhördhet gentemot studentgruppen. Lärandet ska stå i centrum och därför behöver kursupplägget ibland förändras och utvecklas eftersom olika läraktiviteter passar mer eller mindre bra beroende på ämne.

– Lärandet är en kontinuerlig process, och det handlar om att förmedla nyfikenhet kring nytt och okänt och att sätta det i en historisk kontext.

"Stor nytta"

I sin nya roll som grundutbildningsansvarig ska hon samordna kvalitetsarbetet och har till uppgift att integrera hållbar utveckling, jämställdhet, mångfald och lika villkor i utbildningarna.

– Här känner jag att mina tidigare erfarenheter gör stor nytta. Det är också roligt att få möjligheten att dela med mig av det utvecklingsarbete som har gjorts till nya kollegor både på ABE och till andra skolor på KTH och att fortsätta driva arbetet framåt.

Blir pedagogiska priset en motor för dig?
Ja, det är naturligtvis roligt att det jag har gjort tillsammans med andra kollegor, inom och utom ABE-skolan, för att utveckla civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad uppskattas och uppmärksammas. Det ger energi att fortsätta arbetet som jag numera gör på en mer övergripande nivå.

Text: Lars Öhman

Nominering

”Eva Liedholm Johnson har, med ett positivt, lyhört och inkluderande förhållningssätt, arbetat ihärdigt, långsiktigt och strategiskt för att integrera hållbarhet och jämställdhet i Samhällsbyggnadsprogrammet . Hon har också arbetat med ett långsiktigt och omfattande arbete med programmet som helhet. Hennes medskapande arbete har varit avgörande för att Samhällsbyggnadsprogrammet redan 2020 nått nivå 3 i i CDIO-standarden för hållbar utveckling – det vill säga KTH:s hållbarhetsmål för utbildning som ska vara uppnått senast 2025.

Eva Liedholm Johnsons arbete med integrering av hållbarhet och jämställdhet stannar inte där utan hon har fortsatt med utvecklingsprojekt för vidare integrering av hållbarhet och jämställdhet så att alla studenter efter examen ska kunna driva på och medverka i omställningen till en hållbar utveckling samt ett jämställt och klimatneutralt samhälle. Eva Liedholm Johnson har även som ambition att dela de erfarenheter och metoder som Samhällsbyggnadsprogrammet har arbetat med, till sina programansvariga och grundutbildningsansvariga kollegor på hela KTH.

Vi hoppas att pedagogiska priset kan vara en motor för Eva Liedholm Johnsons nya roll som grundutbildningsansvarig och att hennes erfarenheter bildar skola på KTH och till gagn för ingenjörsutbildningens utveckling nationellt och internationellt”.

* Här kan du läsa mer om Pedagogiska priset  och se tidigare pristagare

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2023-12-12