Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
En ung tjej sitter vid ett bord och bygger en teknisk lösning med hjälp av olika komponenter.
Tekla ger unga tjejer möjlighet att utforska teknik.

Tekla drar till Washington D.C. – och till Södertälje

Publicerad 2019-03-04

Lagom till internationella kvinnodagen den 8 mars kommer en vidareutvecklad del av Teklafestivalen att genomföras i Washington DC, tillsammans med Svenska Institutet (SI) och Sveriges ambassad på plats. Planer finns även för ett Tekla i Södertälje.

Den internationella versionen av Tekla äger rum 8-9 mars i Washington D.C. på House of Sweden, Sveriges ambassad. På fredagen hålls två workshops för sammanlagt 30 tjejer, med en tillhörande inspirationsföreläsning. Workshopen arrangeras för tjejer mellan 11-15 år som är bosatta i området och leds av en workshopledare från Teklas community. Sanna Cedergren, på Kommunikation och näringslivssamverkan, GVS är projektledare från KTH. 

Sanna Cedergren
Sanna Cedergren, projektledare från KTH för Tekla

På lördagen genomförs en första Tekla Dialogue där även Teklafestivalens grundare, artisten Robyn, deltar. I paneldebatten medverkar beslutsfattare, representanter från näringsliv och akademi, entreprenörer, influencers med flera. Man träffas för att diskutera problematiken med underrepresentationen av kvinnor i teknikvärlden.

– Paneldebatten blir en plattform för dialog och kunskapsutbyte där Teklafestivalen både kan dela med sig av erfarenheter men också lära sig av andra deltagare. Evenemanget går att titta på online. Youtube.com/SwedeninUSA/live

Varför en internationalisering av Tekla?

Svenska Institutet har i uppdrag att stärka Sverigebilden internationellt genom att skapa dialog och kunskapsutbyte inom ämnen där Sverige är ledande. Svenska Institutet gör detta genom att bland annat erbjuda svenska ambassader i världen material, innehåll och format, så kallade Tool-kits, för evenemang och utställningar som kan arrangeras lokalt. Tekla ingår nu i ett sådant Tool-kit genom Tekla workshops och Tekla Dialogue.

– Samarbetet med Svenska Institutet, och Svenska ambassaden i Washington, främjar bilden av Sverige och stärker samtidigt KTH:s varumärke internationellt. Tekla bidrar här med kunskaper och erfarenheter av att inspirera tjejer till att utforska teknik genom att bygga, skapa och testa i en miljö där alla roller ät tillgängliga för dom.

Utveckling av Tekla – ett nationellt spår

Planering har också påbörjats inför ett Tekla i Södertälje i höst. Nästa steg i arbetet är att hitta en väg att samarbeta med skolor samt hitta lokala partners på plats.

– KTH i Södertälje är väldigt positiva och vi kommer att göra ett besök där snart för att titta på lokaler. Vetenskapens Hus kommer att stödja oss med hjälp i planeringen.

För mer information kring KTH:s arbete med Tekla kontakta Sanna Cedergren,  sannace@kth.se


Text:
Sanna Cedergren/Marianne Norén

Kort fakta om Tekla

Teklafestivalen har arrangerats en gång årligen på KTH under 2015-2017. I början av september 2018 genomförde Tekla workshops för unga tjejer under festivalen Music Tech Fest som KTH var värd för. Utvärdering och utveckling av konceptet under 2018 har lett fram till att Tekla nu under 2019 kommer fokusera på nya samarbeten samt uppsökande aktiviteter. Fokus är alltjämt att nå unga tjejer intresserade av teknik. 

Läs även artiklarna:

Tekla kliver ut i världen

Tekla reaches out to girls globally (engelsk text)

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-03-04