Trångt på KTH Campus i höst

Från och med i höst kommer KTH:s alla studenter från såväl Kista som Södertälje att gå på KTH Campus vid Valhallavägen- förutom basårsutbildningen från Södertälje som flyttar till Flemingsberg.
– Flyttarna går två år tidigare än vad vi hade i planen och det kommer bli trångt även om det är övergående. Det är viktigt att vi hjälps åt för det här berör och påverkar alla på KTH, säger Mikael Lindström, prorektor och programledare för campusflytten.
– Det kommer att fungera, även om det blir trångt och det påverkar som sagt alla och därför är det viktigt att respektera varandras vardag och arbetsmiljö, säger Katarina Jonsson Berglund.
Hon är chef för avdelningen för utbildningsstöd där de fem schemaläggarna ingår. De har lagt ett gigantiskt pussel och gjort omkring 28 000 bokningar med cirka 72 000 timmar schemalagda i 161 salar (29 hörsalar, 90 övningssalar och 42 datasalar) på campus Valhallavägen, Albanova och Flemingsberg utifrån omkring 14 000 helårsstudenter och 880 bokade lärare.
Bra dialog
– Vi har haft en väldigt bra dialog med utbildningsadminstrativt ansvariga och grundutbildningsansvariga på skolorna för att kunna lösa situationen. De som varit direkt involverade i flytten har varit mer förberedda. Andra har varit mer oförberedda när deras kurser och tider påverkats.
De lokaler som det kommer råda störst brist på är stora föreläsningssalar, tentasalar och datorsalar. Schemat läggs på tiderna 8-18 varje vardag samt att tentor kan förekomma på lördagarna.
– Ja, vi måste se till att maximera lokalutnyttjandet så att det fungerar bra för alla. Det är viktigt att titta på helheten, säger Katarina Jonsson Berglund
Förutom studenter och lärare påverkas givetvis även en rad andra funktioner som IT, städ med flera.
Men det kommer att lätta i takt med att lokalerna ställs om. Redan under 2026 blir det fler datorsalar och till sommaren 2027 får KTH tillbaka L-huset, som varit uthyrt till Försvarshögskolan sedan första januari 2024.
– Jag vill ge en stor eloge till schemaläggarna och jag har förståelse för att det kanske kan upplevas stökigt av en del, men det är övergående och tanken är ju att stärka KTH för framtiden, säger Mikael Lindström.
Text: Jill Klackenberg
Foto: Magnus Glans