Lokaler för studentkårens verksamhet
Lokaler upplåts till Tekniska Högskolans Studentkår (THS) för sektionernas och kårföreningarnas verksamhet. För dessa svarar THS för delegering av ansvar till nyttjaren.
Sektionslokaler
Inom lokalerna som KTH hyr finns 14 sektionslokaler. Lokalerna klassificeras som KTH-gemensamma lärandemiljöer (GRU) och används dagtid som studiemiljöer och lunchrum för KTH:s studenter och. Övriga tider ställs lokalerna till Tekniska Högskolans Studentkår (THS) förfogande och nyttjas då i enlighet med kårens uppdrag om utbildningsbevakning, studiesocial och kontaktskapande verksamhet.
THS har rätt att vidareupplåta lokalerna till sektioner som ingår i kårfullmäktige. Övriga bestämmelser om sektionslokalernas användning exempelvis nyttjandetider, förhållningsregler och ansvarsfördelning regleras genom Nyttjanderättsavtal mellan KTH och THS.
Ansökan och tilldelning av lokaler till studentföreningar vid KTH
Gemensamma lärosalar som används tillfälligt (t.ex. för evenemang) bokas genom ordinarie bokningssystem:
Studentföreningar som önskar nyttja KTH:s lokaler permanent för sin verksamhet ska ansöka om lokal via nedanstående formulär. Alla föreningar förväntas följa KTH:s ordningsregler och villkor för lokalnyttjande Anvisning om användning av lokaler och tillträde till desamma . Tilldelning baseras på faktiskt behov, och lokaler förväntas delas där det är möjligt. Alla föreningar kan inte garanteras egen lokal utan kan vid behov dela lokal med annan förening. KTH har alltid rätt att säga upp lokalanvändningen eller anvisa en annan lokal vid behov.
Ansökan om lokal för studentförening. [länk till ansökan]
Fastighetsgruppen granskar ansökan och bedömer om tilldelning är möjlig. Bedömningen görs i varje enskilt fall enligt nedanstående kriterier.
-
Verksamhetsanknytning: Föreningens verksamhet ska ha en tydlig koppling till KTH:s utbildning, forskning eller studentliv. Föreningar vars syfte eller huvudsakliga verksamhet har låg relevans för KTH:s kärnverksamhet (t.ex. allmänna hobbygrupper) hänvisas till bokning av tillfälliga lokaler, men tilldelas inte egna permanenta lokaler.
-
Typ av föreningsverksamhet: Prioritet ges till studentföreningar som har kårföreningsstatus hos THS. Även föreningar utan kårföreningsstatus med tydlig och aktiv anknytning till KTH kan tilldelas lokal, men ges lägre prioritet. Föreningar med svag koppling till KTH tilldelas inte permanenta lokaler.
-
Verksamhetens karaktär och aktivitetsnivå: Föreningar med aktiv och regelbunden verksamhet för KTH-studenter prioriteras framför föreningar med låg aktivitetsnivå. Typen av aktivitet (t.ex. stöd till studenter, utbildningskoppling, arbetslivskontakter) väger tyngre än medlemsantal.
Hyresnivå
Grundläggande tillgång utan hyra ges till studentföreningar med stark koppling till KTH:s utbildningsmiljö och studentliv kan tilldelas viss lokalyta utan att betala hyra, om det är förenligt med tillgängliga resurser. Även föreningar som inte betalar hyra ska få tydlig information om lokalens värde och den alternativa intäkten för KTH. När föreningar åläggs att betala hyra är utgångspunkten att hyran baseras på internpris, men kan också vara subventionerad eller symbolisk, beroende på typ av lokal och föreningens roll i studentlivet. Denna bedömning görs av Fastighetsgruppen i varje enskilt fall.
Avgiftsbelagd tillgång:
-
Föreningar med hög ekonomisk omsättning (t.ex. genom arbetsmarknadsevenemang) kan åläggas att betala hyra.
-
Föreningar som önskar extra ytor, såsom flera förråd eller flera separata rum, kan åläggas hyra för överytor.