Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Inventering av brandfarlig vara

Syfte

Denna funktionssida ska ge stöd till att systematiskt följa upp att mängden brandfarliga vara som hanteras och förvaras inom ramen för tillståndet, ej överskrider tillståndgivna volymer. Samt att förenkla informationsöverföring inför och vid tillsyn enligt LBE.

Omfattning

Denna rutin gäller för hela KTH, skolspecifika rutiner kan förekomma och tillämpas utöver de angivna här.

Definitioner

  • Brandfarlig vara – brandfarliga vätskor, gaser och brandreaktiva varor vilket är ämnen och blandningar som kan underhålla, reagera våldsamt vid, eller ge brand som följd.
  • Föreståndare för brandfarlig vara – ansvarig med särskild uppgift att verka för att verksamheten bedrivs enligt lagstadgade aktsamhetskrav och skyldigheter.
  • Ställföreträdande föreståndare - ersättare för ordinarie föreståndare vid dennes frånvaro.
  • Brandtillsyn - kommunal brandtillsyn genom brandförsvaret

Ansvar

Skolchef eller den som har uppgiften ansvarar för att inventering genomförs, dokumenteras, rapporteras och arkiveras. Samt att den som utför inventeringen har den nödvändiga kunskapen.

Administrativt stöd

Till stöd för inventering finns en checklista framtagen, checklistan ger möjlighet att följa upp och dokumentera innehav, mängd och typ av brandfarlig vara.

Det administrativa stödet består av två dokument, en punktavläsning lista som upprättas för varje avdelning/institution samt en sammanställning för skolans totala innehav.

Genomförande

Inventering av förvarad mängd under KTH:s ramtillstånd genomförs separerat från skolans ev egna tillstånd och skolvis, i enlighet med tillståndet som följer på förvarad mängd. Punktavläsning per verksamhetsdel ska genomföras halvårsvis eller tätare i förhållande till verksamhetens förutsättningar, utformning eller inriktning. Gemensamt med punktavläsningen görs en sammanställning av skolans totala mängd brandfarlig vara.

Var noga med att ange specifikt rum/labb etc. samt om det är fast gasanläggning eller tuber. Inventering av brandfarlig vara skolvis/byggnadsvis

Rapportering

Rapportering av inventering görs genom att skicka in punktavläsningslista och sammanställning till säkerhetsgruppen via e-post (funktionsknapp i checklistan).

Uppföljning

Säkerhetsfunktionen på KTH och skolan ska gemensamt följa upp rapporterad mängd och vid avvikelse analysera orsak, utvärdera och åtgärda så förvarad mängd ligger i balans med tillståndet.

Dokumentation över genomförd inventering ska arkiveras på skolan och finnas tillgänglig vid eventuell brandtillsyn.