Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lär känna doktoranden Sylvie

– fakultetens personal

Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Publicerad 2023-06-07

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning och varför hon beundrar svenskarna.

Sylvie kom till Sverige i september 2018 för en doktorsexamen i elektroteknik. Skälen till valet av KTH och Sverige var flera.

– Den främsta anledningen var att jag ville läsa elektroteknik, och det är KTH bra på. KTH är också välkänt bland europeiska universitet. Jag hade även hört att Sverige är ett trevligt land, så det var bonus. Jag visste att jag skulle få högkvalitativ utbildning inom mitt område.

Gav råd om hur man når klimatmålen

Sylvie har en civilingenjörsexamen med inriktning energiekonomi från AgroParisTech. Efter sina studier arbetade hon som konsult, först i Frankrike och sedan i Schweiz. Hon arbetade med energi- och klimatpolitik, begränsningsstrategier och energisystemmodellering på uppdrag av nationella regeringsorgan och internationella företag.

Efter sju år som konsult bestämde hon sig för att ta sig an doktorandstudier.

– Att arbeta inom energipolitik och el är en flaskhals för klimatfrågorna. Det var inte mitt fokusområdet och jag hade inte lyxen att kunna utvecklas inom mitt intresseområde. Det var därför jag bestämde mig för att doktorera i elektroteknik.

Allt handlar om datan

Hennes forskning har som mål att reflektera över värdet av data och anpassa IT-systemet i enlighet med detta så att det fysiska nätet utvecklas mot ett smartare nät. Det första steget har varit att fastställa relationerna mellan data och nätprestanda.

Sylvie tittar på nätverket som levererar ström till exempel hus.

– På distributionsnivå finns det mycket solceller, en teknik för att omvandla solljus till el (PV) och elfordon (EV), vilket förändrar hur nätet hanterar och introducerar problem och instabilitet. Jag försöker se hur nätoperatören kan använda sin data effektivt.

Nätoperatörer samlar redan in stora mängder data men använder bara en del av den idag.

– Tanken är att hitta metoder som gör att vi kan utnyttja den data som finns mer effektivt.

Med sin bakgrund inom klimatpolitik syftar Sylvies forskning till att möjliggöra integrationen av PV och EV för att stödja övergången till ett smartare nät och renare elförsörjning.

Aikido, vandring och ost

Sylvie har nyligen återvänt från ett sex månader långt utbyte till MIT i Boston och håller just nu på att anpassa sig till livet i Sverige.

– Jag brukade göra aikido förut, och jag hoppas kunna plocka upp det igen. Jag brukade också vandra, vara i skogen och läsa. Jag hoppas kunna börja med dessa hobbyer igen.

Sylvie tycker också om att resa. Och god mat, gärna från medelhavsregionen.

Det verkar inte som att det svenska köket har imponerat på Sylvie. Hon föredrar fransk ost.

– Min favoritost är Reblochon som tillverkas i Alperna. Jag äter det efter lunch eller på morgonen med lite bröd och smör.

Beundrar hur svenskar värnar om miljön

Sylvie tycker om att bo utomlands och gillar att lära känna andra kulturer och seder. Hon uppskattar särskilt att umgås med lokalbefolkningen eller andra ex-pats. Men ibland måste du ta små steg för att lära känna en svensk.

–I norra Frankrike, där jag kommer ifrån, öppnar folk upp sig snabbt för främlingar. Man lär känna människor väldigt snabbt. Jag tycker det tar mer tid med det svenska folket. Att lära känna en svensk kan vara knepigt; du måste ta små steg.

Hon har studerat svenska för att komma närmare det svenska samhället och tränar svenska vid varje tillfälle.

Hon poängterar också att hon beundrar hur svenskarna värnar om miljö, jämlikhet och transparens.

– Överallt kan man se hur projekt nästan automatiskt integrerar FN:s hållbara utvecklingsmål. Dessa ämnen tas på allvar i Sverige.

Kontakt

Faculty staff

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.

Lär känna doktoranden Lukas

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kr...

Läs artikeln
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)

Lär känna doktoranden Sylvie

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning oc...

Läs artikeln
Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

Läs artikeln