Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lär känna doktoranden Lukas

– fakultetens personal

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.
Publicerad 2023-06-19

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kraft till jorden.

Lukas kommer från Tyskland. Innan han flyttade till Stockholm studerade han elektroteknik i Aachen, som råkar vara ett utbytesuniversitet vid KTH.

– Det var så jag hörde talas om KTH. Jag bestämde mig för att ta min master här och kom in på masterprogrammet Electromagnetics, Fusion and Space Engineering. Sverige verkade väldigt trevligt, så jag ville hit.

Intresset för matte och fysik har alltid funnits där, och Lukas gick fortfarande i skolan när han bestämde sig åt vilket håll han skulle gå.

– Jag ville göra nytta, kombinerat med mitt intresse. Mitt mål var att studera energi och hitta förbättringar för energiförbrukningen som är en stor del av klimatförändringarna. Sedan fick jag höra om fusion.

Att ta solens kraft till jorden

Faktaruta: fusionsenergi

Fusion är energin som driver stjärnorna. Vår sol är en gigantisk fusionsanordning i vårt solsystem. I solens kärna rör sig väteatomer med otrolig hastighet. Lätta väteatomer smälter samman till en tyngre heliumatom. Reaktionen frigör massor av energi i form av ljus och värme. På grund av den intensiva gravitationen smälter väteatomer samman på solen vid 15 miljoner °C. Men på grund av de svagare gravitationskrafterna måste de värmas upp till temperaturer så höga som 150 miljoner °C för att kollidera.

Källa: EU/Fusion for Energy

När Lukas pratar om fusion tänds ett ljus i hans ögon. Fusionsenergi är en framtida ren energikälla som använder väteisotoper som finns i havsvatten och kan förväntas erhållas med litium. Och det är svårt att göra.

Lukas påbörjade sina doktorandstudier i september 2022, under handledning av universitetslektor Thomas Jonsson . Tillsammans gör de teori och modellering av hur man gör fusion vid höga temperaturer.

– Mitt främsta mål är att bidra till att göra fusionsenergi till verklighet. Det skulle lösa många problem. Med fusionsenergi finns det inga koldioxidutsläpp. Folk har forskat om detta i årtionden och nu vill jag bidra.

Men tvåhundra miljoner grader Celsius är svårt att göra; det är den varmaste temperaturen i solsystemet. Experiment görs med superhet gas i en behållare, men den är svår att kontrollera och göra stabil. Men Lukas är optimistisk.

– Det görs framsteg och vi borde ha fusionsenergi detta århundrade. Det ser lovande ut, men det är lite sent; vi behöver verkligen ha den här energin nu, betonar Lukas.

Årets lärarassistent

Förutom sitt mål att vara med och lösa energikrisen funderar Lukas på en framtid inom undervisning.

Han har hjälpt till med övningspassen till Lars Jonssons kurs i elektromagnetisk teori, vilket gav honom mersmak.

– Jag tycker mycket om det. Jag tycker att det är både roligt och givande att hjälpa studenterna. Jag tänker på vad jag skulle ha velat höra som student eftersom det är ett svårt ämne. Jag minns att man behövde lära sig mycket på kort tid. Jag hjälper till med struktur och enkla instruktioner för att göra det mindre överväldigande.

Och tydligen var Lukas insatser lika uppskattade av eleverna som av honom:

– Jag blev utsedd till Årets Lärarassistent från Elektrosektionen. Det betydde mycket för mig och fick mig att fundera på en framtid inom undervisningen ännu mer!

"Svenskar är väldigt artiga."

Som många tyskar har Lukas förälskat sig i det svenska landskapet och skogarna. På fritiden klättrar han gärna på klättergymmet Gasverket. Han tycker också om att spela fotboll och bada i sjöarna.

Även om Tyskland inte är långt borta påpekar Lukas en betydande skillnad mellan tyskarna och svenskarna.

– Vi är ganska lika, men det finns en betydande skillnad: artigheten; tyskar kan vara väldigt oförskämda medan svenskar är väldigt artiga.

Relaterade nyheter

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.

Lär känna doktoranden Lukas

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kr...

Läs artikeln
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)

Lär känna doktoranden Sylvie

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning oc...

Läs artikeln
Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

Läs artikeln