Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Möt Sonia Horchidan – en av EECS många doktorander

– Jag älskar den akademiska miljön

Sonia Horchidan, doktorand vid avdelningen för programvaruteknik och datorsystem (SCS).
Sonia Horchidan, doktorand vid avdelningen för programvaruteknik och datorsystem (SCS).
Publicerad 2023-11-07

Det här är Sonia Horchidan, en doktorand vid avdelningen för programvaruteknik och datorsystem (SCS). Sonia är ursprungligen från Rumänien och tog sin magisterexamen vid KTH i Sverige innan hon började arbeta på Google. Nu är hon på sitt tredje år av doktorandstudier där hennes arbete har potential att revolutionera områden som sjukvård och stadsplanering.

Sonia kommer från den lilla staden Adjud, som ligger i länet Vrancea i Rumänien, med en befolkning på 15 000 invånare. Efter att ha avslutat sin kandidatexamen i hemlandet valde hon att läsa KTH:s masterprogram i Programvaruteknik för distribuerade system.

Hennes professionella resa ledde henne till teknikjätten Google, där hon var med i teamet som ansvarade för utvecklingen av funktioner i videokonferensapplikationerna Google Meet och Google Duo. Hon fokuserade på att förbättra användarupplevelsen genom exempelvis bakgrundsoskärpa.

Systemprototyp med meningsfulla tillämpningar

Sonia har nu tillbringat nästan fem år på KTH och är för närvarande en del av Data Systems Lab. Hennes forskning är inriktad på att utveckla datasystemet Orb DB, en grafdatabas med prediktiva funktioner som prioriterar användarnas förtroende.

Systemet är utformat för att hjälpa företag med stora datamängder att få tillförlitliga förutsägelser baserade på sina frågor, liknande funktionaliteten hos stora språkmodeller.

– Genom att möjliggöra tillförlitliga förutsägelser och frigöra potentialen hos sammankopplade data vill jag bygga en prototyp som kan ha en positiv inverkan på olika sektorer, inklusive hälso- och sjukvård och stadsplanering, säger hon.

Prototypen kan spela en roll vid upptäckt av behandlingar och ge personliga medicinrekommendationer för patienter med liknande symptom och medicinsk bakgrund. Inom stadsplanering erbjuder Orb DB en rad tillämpningar, bland annat optimering av transportnät och förutsägelse av förseningar, flaskhalsar och trängselpunkter.

Älskar den akademiska miljön

Trots att Sonias karriärväg kan komma att förändras, lutar hon mot att stanna inom den akademiska världen.

– Efter att ha fått erfarenhet från både industrin och den akademiska världen, dras jag till forskning och undervisning. Min ambition är att bli professor. Undervisning är ett ovärderligt sätt att fördjupa sin förståelse för ett ämne, förklarar Sonia.

Hennes akademiska intresse stärktes under hennes exjobb, där hon först mötte sin nuvarande handledare och blev fängslad av gruppens arbete.

Nyligen vann Sonia priset för bästa uppsats vid doktorandworkshopen vid International Conference on Very Large Data Bases  i Vancouver. Även om den kanadensiska staden kanske inte betraktas som exotisk, fascinerades Sonia ändå av dess mångsidighet.

– Stadens majestätiska berg, pittoreska stränder och behagliga väder lämnade ett djupt intryck på mig. Jag blev verkligen berörd av den harmoniska blandningen av natur och stadsliv, avslutar hon.

Relaterade nyheter

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.

Lär känna doktoranden Lukas

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kr...

Läs artikeln
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)

Lär känna doktoranden Sylvie

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning oc...

Läs artikeln
Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

Läs artikeln