Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Rob Comber: Från psykologi till forskare inom människa-datorinteraktion

Rob Comber på Avdelningen för Medieteknik och interaktionsdesign
Rob Comber på Avdelningen för Medieteknik och interaktionsdesign
Publicerad 2023-11-14

Möt Rob Comber, en av EECS spännande personligheter som nyligen tog på sig rollen som vice avdelningschef för Avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign (MID). Med en bakgrund inom psykologi har Rob lyckats kombinera sitt intresse för människor med teknikens värld.

Rob kommer ursprungligen från sydöstra Irland och inledde sin forskarkarriär i Storbritannien, innan han så småningom hittade till KTH i mars 2018. Hans intresse för människors interaktion med teknik ledde honom bort från den traditionella psykologin, med fokus på att tillämpa psykologi på datorsystem.

Hans doktorsavhandling, som gjordes under de tidiga stadierna av sociala nätverkssajter som Facebook, utforskade dynamiken i dessa plattformar och ifrågasatte vad dessa plattformar skulle innebära för hur vi anknyter till varandra. Som Marie Curie-forskare undersökte Rob hur människor använder teknik för att planera, laga och handla mat till sina familjer, och engagerade sig i frågor om social och miljömässig hållbarhet, med betoning på hur teknik och samhälle hänger samman.

Ledarskap och inkludering

Robs ledarroll som biträdande avdelningschef för MID härrör från hans engagemang för att lyssna på människor. Han betonar vikten av att se till att såväl individer, avdelningen och KTH får göra sina röster hörda. Under Robs ledning arbetar avdelningen för att främja en inkluderande arbetsmiljö och han både erkänner och hyllar mångfalden av forskningsinriktningar inom teamet.

– Det är både utmanande och glädjande att arbeta med människor, och jag har insett att de tuffaste och mest givande aspekterna av min roll uppstår ur de otaliga sätt på vilka individer samarbetar och kommunicerar. Jag brinner för att skapa en miljö där alla känner sig uppskattade och att bidra till det bredare svenska samhället genom meningsfull forskning, förklarar Rob.

När Rob valde Sverige framför andra platser nämner han Brexit som ett praktiskt skäl, och att Sverige har ett rykte om sig att vara inkluderande. Den tilltalande forskningsmiljön på KTH och lärosätets bidrag till samhället gjorde beslutet ännu lättare.

Anpassning till det svenska livet

Utanför jobbet tycker Rob om att vara utomhus. Han leder bland annat sin sons scoutgrupp och tycker om att odla i sin trädgård. Hans uppskattar Sveriges grönområden och närhet till skogar.

 – Jag har lärt mig att uppskatta och omfamna friluftsliv, som inte finns i samma utsträckning på Irland. Det regnar 200 dagar om året där och då stannar folk inomhus. Jag uppskattar också allemansrätten, vi har inget liknande i Irland. Under de här åren har jag blivit en svampplockningsentusiast och älskar att söka efter föda i skogen, säger Rob.

Skämtsamt påpekar Rob att han kämpat för att anpassa sig till den svenska kaffekulturen:

– Jag älskar bulle-delen av fika, men svenskt kaffe är nästan mörkare än vintrarna!

För nyanlända KTH-anställda tipsar Rob om "Kläder efter väder". Han kommer från en plats där snöfall skulle stänga skolor, och han förundras över Sveriges motståndskraft.

– Till skillnad från Irland, där människor tenderar att stanna inomhus när det snöar, uppmuntrar jag till att omfamna vintersäsongen, oavsett om det är genom att åka skridskor eller bara njuta av de snöiga landskapen.

Relaterade nyheter

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.

Lär känna doktoranden Lukas

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kr...

Läs artikeln
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)

Lär känna doktoranden Sylvie

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning oc...

Läs artikeln
Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

Läs artikeln