Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Vattenfall

Vattenfall och KTH har sedan 2013 ett strategiskt och långsiktigt samarbete kring forskning, utbildning och innovationsutveckling inom energisektorn. Parterna utvecklar samarbetsområden efter de behov som identifieras i en årlig dialog mellan KTH:s och Vattenfalls ledning. Samarbetena ska bidra till ny kunskap, nya metoder och nya produkter som är till nytta för samhället och för de båda parternas kärnverksamheter.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med någon hos partnerföretaget eller vill veta mer om hur du kan samarbeta inom ramen för KTH:s strategiska partnerskap med Vattenfall, kontakta:

Partnerskapsansvarig: Göran Lindbergh , goeran.lindbergh@ket.kth.se , 08-790 81 43
Partnerskapskoordinator: Liz Adamsson , lizad@kth.se , 08-790 60 84

Styrgrupp

Styrgruppen som består av representanter från olika delar av KTH och partnerföretaget träffas regelbundet och diskuterar behov och möjligheter inom bland annat personutbyten, utbildningssamarbeten, rekrytering och forskningssamarbeten.

Styrgruppen ansvarar för uppföljning och strategiarbete som utgör underlag för den långsiktiga riktningen för samarbetet.

KTH

Anders Wörman , professor River Engineering, avdelningschef för avdelningen Resources, Energy and Infrastructure
Per Lundqvist , professor tillämpad termodyn och kylteknik
Göran Lindbergh , partneransvarig, professor tillämpad elektrokemi
Liz Adamsson , tillförordnad partnerledare

Exempel på samarbeten

Stand up for Wind

Den planerade utbyggnaden av vindkraft i Sverige står inför stora utmaningar. Det krävs ny kunskap och kompetens för att företag och myndigheter ska kunna integrera el från vindkraft i elnätet på ett optimalt sätt, att finna lämpliga områden för lokalisering av vindkraftsparker och att placera verk för att på bästa sätt utnyttja vindförhållanden. Forskningscentret har en omsättning på ca 40 miljoner svenska kronor för forskning, utbildning och samverkan samt involverar ca 50 personer.

Webbplats: Stand up for wind

Swedish Electromobility Centre

Swedish Electromobility Centre är ett nationellt centrum för forskning och utveckling av el- och hybridfordon och laddinfrastruktur. Swedish Electromobility Centre förenar svensk expertis inom e-mobilitet och är en nod för samverkan mellan akademi, industri och samhälle. Genom breda nätverk med forskare och ingenjörer från Sveriges ledande fordonstillverkare och tekniska högskolor sprids värdefulla kontakter och strategisk kunskap.

Webbplats: Swedish Electromobility Centre

Svenskt centrum för hållbar vattenkraft

Vattenkraften har en viktig roll för elektrifieringen och omställningen av energisystemet genom flexibel, pålitlig, säker och hållbar elförsörjning. För att fullt ut ta denna roll krävs ny kunskap om balansen mellan elproduktion av vattenkraft, vattenkraftens miljöpåverkan, säkerhet och samhällsfrågor. Detta kompetenscentrum adresserar frågor relaterade till att (i) Säkerställa att anläggningarna är säkra och har en lång livslängd, dvs. 60-100 år i drift. (ii) Implementera åtgärder för ekologisk rehabilitering av vattendrags ekosystem och (iii) Optimera användningen av vattnet för att tillgodose behoven både för förnybar el och för att skydda den biologiska mångfalden, även med tanke på klimatförändringar.

Svenskt kärntekniskt centrum (SKC)

Svenskt kärntekniskt centrum (Swedish Centre for Nuclear Technology (SKC)) stödjer utbildning, forskning och utveckling inom kärntekniska tillämpningar vid högskolor och universitet i Sverige. Syftet är att attrahera, utveckla, och behålla den kärntekniska kompetens som krävs för fortsatt säker och effektiv drift av våra kärnkraftverk och för att kunna delta i den fortsatta utvecklingen på det kärntekniska området.

SKC finansieras av Strålsäkerhetsmyndigheten, Forsmarks Kraftgrupp AB, Ringhals AB, OKG AB och Westinghouse Electric Sweden AB. SKC:s verksamhet styrs av ett fyraårigt avtal mellan de finansierande parterna och universiteten: Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Chalmers Tekniska högskola samt Uppsala Universitet. SKC:s verksamhet styrs av en styrelse där alla parter är representerade.

Webbplats: SKC

Övriga samarbeten

KTH Energy Dialogue

Vattenfall är aktivt i energiplattformen på KTH som anordnar Energy Dialogue.

Webbplats för Energy Dialogue

Workshop, kompetensutveckling

En gång om året arrangerar KTH och Vattenfall en workshop med fokus på kompetensutveckling. Syftet med workshopen är att öka engagemanget för att fortsatt behålla en hög kvalitet på gemensamma forsknings- och utbildningsrelaterade aktiviteter samt att kreera nya.

Inbjudna deltagare är KTHs lärare, kursansvariga, ämneskunniga och Vattenfalls forskningsportföljchefer, linjechefer samt ämneskunniga. Är du tntresserad av att delta? Kontakta Göran Lindbergh .

Utbildning

Vattenfall är engagerade i många utbildningar och förläsare och är engagerade i studentprojekt på ett flertal program och kurser. Vattenfall erbjuder examensarbetet på alla områden inom Vattenfall och ett flertal av studenterna varje år kommer från KTH.

ABB
Alleima
Alstom
Hitachi Energy (tidigare Hitachi ABB Power Grids)
Ericsson
IVL Svenska Miljöinstitutet
Region Stockholm - hälsa och teknik
Region Stockholm - trafik och region
Saab
Sandvik
Scania
Skanska
Stockholm Environment Institute, SEI
Stockholms stad
Stora Enso
Vattenfall