Till innehåll på sidan

Ljud vid videoinspelning

Det är viktigt att ljudet blir bra när du använder video i undervisningen, framför allt om du inte syns i bild. Exempelvis om du visar en PowerPoint-presentation samtidigt som du talar. Fokusera på bra ljudkvalitet och en bra mikrofon, som ett headset (hörlurar med mikrofon) eller en handsfree (för mobiltelefon).

Ljudkvalitet viktigare än videokvalitet

I en video kan en tittare ignorera eller rent av missa dålig bildkvalitet, men sänker du ljudkvaliteten är det nästan omöjligt att ignorera. Ljudet är även basen för automattextning, så bra ljudkvalitet och tydligt tal vid inspelningstillfället ökar sannolikheten för en mer träffsäker automattextning.

Tips för bättre ljudkvalitet

Då ljudkvalitet är så viktigt har vi samlat en del tips om förbättring av ljudkvalitet:

 • Testlyssna på ljudet från mikrofonen du ska använda innan du börjar spela in.
 • Spela in i ett tyst rum och stänga av alla störande ljudkällor, till exempel mobiltelefonen.
 • Undvik rum med kala väggar då de ekar. Du kan hänga upp tyg på väggar för att dämpa ekon.
 • Lämna korta pauser av total tystnad mellan meningar eller avsnitt för att ge dig möjligheten att klippa i ljudet obemärkt, exempelvis vid omtagningar.
 • Var inte rädd för att ta om meningar under inspelningen, kom bara ihåg att klippa bort de felaktiga.

Några enkla mikrofontips

Vilken mikrofon du använder vid inspelning är väldigt viktigt för ljudkvaliteten, men även hur du använder mikrofonen spelar roll.

Förlängningskabel för handsfree
Förlängningskabel för handsfree
 • Använd en mikrofon som du kan placera nära munnen, till exempel headset (hörlurar med mikrofon) eller handsfree (för mobiltelefon). Börja med att testa avståndet mellan mikrofonen och munnen, tänk på följande:
  • För stort avstånd mellan mikrofonen och ljudkällan gör att ljudet blir både sämre och svagare, samt riskerar att fånga upp mer av rummets övriga ljud.
  • Om du placerar mikrofonen för nära munnen riskerar du att få med flåsljud.
  • Behöver du längre avstånd till datorn när du spelar in din föreläsning kan du använda en förlängningssladd till ditt handsfree eller headset.
Mikrofonklämma där mikrofonen sitter på skjortan
Mikrofonklämma ("clip") där mikrofonen sitter på skjortan
 • Kläm gärna fast din handsfree på kavaj- eller skjortslag, alternativt i tröjans halskrage, till exempel med en mikrofonklämma (så kallade ”clip”) eller ett vanligt gem. Testlyssna innan du startar inspelningen så inte mikrofonen prasslar mot dina kläder när du rör dig eftersom det ger störande ljud.
Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-10-12