Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Spela in med Camtasia

Camtasia är ett inspelnings- och videoredigeringsprogram där du kan spela in bildskärm, inkopplad kamera och ljud från din mikrofon och från din dator. Du bör använda Camtasia om du redan vid inspelning vet att du kommer kräva mer avancerad redigering än redigeringsmöjligheterna i KTH Play, eller om du bara vill spela in en del av din skärm i stället för hela.

Licens krävs för Camtasia

Programvaran Camtasia licensieras per användare och kostar 600 kr per licens och år. Vill du beställa en licens vänder du dig till din skola och den person som är godkänd för beställningar. Mjukvaran laddas ned direkt från Techsmiths nedladdningscenter (techsmith.com) .

Om du använder KTH Windows kommer applikationen att installeras på din dator efter godkänd beställning.

Om du använder KTH Mac eller en fristående dator kommer du efter godkänd beställning, få en licensnyckel som du använder för att låsa upp produkten.

Läs mer om .

Läs lista över godkända beställare för IT-tjänster .

Läs mer information om att beställa IT-tjänster som anställd på KTH .

Från inspelning direkt till redigering

En av de stora fördelarna med att spela in i Camtasia är att när inspelningen är färdig är du redan i redigeringsprogrammet, så om du mitt i redigeringen upptäcker att du behöver göra om delar av inspelningen behöver du inte byta program. Camtasia är även ett mer avancerat redigeringsprogram än KTH Play (Kaltura), så du kan byta ut delar av videon utan att behöva spela in hela videon igen.

Camtasia låter dig även spela in delar av din skärm i stället för hela skärmen, som är det enda valet i Kaltura Capture, och tillåter avancerade redigeringsmöjligheter.

Läs mer om att Redigera video i Camtasia .

Guide till inspelning i Camtasia

OBS: KTH har ingen support på Camtasia, men utgivarna av programmet har support och bra guider.

För att spela in i Camtasia öppnar du programmet och klickar på inspelningsknappen “Record”. För en guide till inspelning, i videoformat och textformat, samt annan grundläggande information om Camtasia se TechSmiths webbsida:

Spela in, redigera och dela (engelska, techsmith.com) .

Kontakt och stöd

Kontakta it-support@kth.se  (tel: 08-790 66 00) om du har frågor om sidan eller behöver teknisk hjälp.

Kontakta e-learning@kth.se  om du behöver pedagogiskt stöd eller tips om hur du kan använda video i dina kurser.