Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Spela in video

Video kan spelas in på flera olika sätt, du kan exempelvis använda olika typer av videokameror eller spela in direkt i datorn genom skärminspelning. Det går att kombinera olika inspelningsformer men då kan videoredigeringsprogram behövas. Informationen på den här sidan riktar sig till dig som ska spela in video själv. Exempelvis om du behöver spela in i hemmet och inte har tillgång till en inspelningsstudio eller inspelningsteknik i föreläsningssalar. 

Val av inspelningsverktyg

Det finns olika inspelningsverktyg att välja mellan när du ska spela in själv på valfri plats (och inte med fast installerad utrustning i sal). De två som rekommenderas för inspelning av skärm och video är Kaltura Capture (fritt att använda för anställda) och Camtasia (licenskostnad). Det går även att använda Kaltura Express Capture, PowerPoint och Zoom för inspelning av video.

Läs mer om Val av inspelningsverktyg .

Läs mer om att spela in på KTH campus under Inspelningsmöjligheter .

Att välja kamera

Det går bra att använda olika typer av kameror när du spelar in på annan plats än med fast utrustning i sal. Du kan exempelvis använda en vanlig videokamera, webbkamera eller din smartphone.

Läs mer om att Att välja kamera .

Ljud vid videoinspelning

Det är viktigt att ljudet blir bra när du använder video i undervisningen, framför allt om du inte syns i bild. Exempelvis om du visar en PowerPoint-presentation samtidigt som du talar. Fokusera på bra ljudkvalitet och en bra mikrofon, som ett headset (hörlurar med mikrofon) eller en handsfree (för mobiltelefon).

Läs mer om Ljud vid videoinspelning .

Spela in med Kaltura Capture (i KTH Play)

Kaltura Capture är ett enkelt verktyg för skärm- och videoinspelning som kan användas via KTH Play och Canvas. Programvaran Kaltura Capture är gratis att använda. En enklare webbaserad version av Kaltura Capture är Kaltura Express Capture. Videor inspelade med Kaltura Capture eller Kaltura Capture Express laddas direkt upp på KTH Play.

Läs mer om att Spela in med Kaltura Capture .

Spela in med Camtasia

Camtasia är ett inspelnings- och videoredigeringsprogram där du kan spela in bildskärm, inkopplad kamera och ljud från din mikrofon och från din dator. Du bör använda Camtasia om du redan vid inspelning vet att du kommer kräva mer avancerad redigering än redigeringsmöjligheterna i KTH Play, eller om du bara vill spela in en del av din skärm i stället för hela.

Läs mer om att Spela in med Camtasia .

Skriv för hand i Zoom eller video

När du vill skriva eller rita för hand i ett Zoom-möte eller i en video går det att göra direkt i Zoom med Whiteboard, en virtuell tavla, eller genom att rigga din mobil eller platta över ett fysiskt papper. Här gå vi igenom de rekommenderade inställningarna och uppställningarna för inspelning och Zoom-möten.

Läs mer om att Skriv för hand i Zoom eller video

Skärminspelning med PowerPoint

Ett enkelt sätt att komma igång med att skapa videomaterial är att använda PowerPoint. I den här instruktionsvideon får du hjälp med att komma igång, oavsett om du har en PC eller Mac.

Läs mer om Skärminspelning med PowerPoint

Skärminspelning med QuickTime Player (MacOS)

Videospelar- och inspelningsprogrammet QuickTime Player finns alltid installerat i MacOS, så för Mac-användare är det ett bra alternativ för skärminspelning. Här förklaras hur du hittar programmet samt hur du startar och avslutar inspelningen av din bildskärm.

Läs mer om Skärminspelning med QuickTime Player (MacOS) .

Kontakt och stöd

Kontakta it-support@kth.se  (tel: 08-790 66 00) om du har frågor om sidan eller behöver teknisk hjälp.

Kontakta e-learning@kth.se  om du behöver pedagogiskt stöd eller tips om hur du kan använda video i dina kurser.