I år ska vi stärka ekonomi och mångfald

Sedan årsskiftet finns en ny verksamhetsplan för KTH som gäller i tre år framåt. För ITM-skolans del ligger fokus på att stärka ekonomin och mångfalden.
Den 3 december beslutade rektor om KTH:s nya verksamhetsplan för 2025-2027. Den inkluderar reformagendor för hela KTH, för skolorna samt resursfördelning och utbildningsuppdrag. Verksamhetsplanen löper i tre år och uppdateras årligen. Det innebär att mycket i ITM:s reformagenda för 2025 liknar det som stod i förra årets, men några saker sticker ut.
Ekonomin
Att nå en ekonomi i balans har varit ett starkt fokus under 2024 och så även 2025. Varje institution har gjort en handlingsplan med fokus på att komma upp i takbeloppet för grundutbildningen, optimera skolans lokaler, arbeta med bemanningsmatriser för fakulteten och öka antalet forskningsansökningar.
– Skolan har presterat väldigt bra i jämförelse med andra skolor framför allt genom förtätning av kontoren men även en minskning av de experimentella miljöerna, säger skolchef Pär Jönsson.
Trots det aktiva arbetet som görs kommer skolans institutioner nå ekonomi i balans vid olika tidpunkter under kommande år.
Utbildningsutbudet
Med ny vice Grundutbildningsansvarig (GA) på plats kommer arbetet med att strategiskt utreda utbildningsportföljen fortsätta. Siktet är inställt på att utveckla utbildningsportföljen för framtidens ingenjörer och forskarutbildade, för framtidens industri och samhälle.
Arbetet utgår från ett antal starka forskningsområden, som i sin tur behöver relevanta doktorsprogram och masterprogram. Programmen ska i sin tur dimensioneras så att de fyller framtida behov. Dessutom ska skolan identifiera vilka baskunskaper som är relevanta för respektive masterprogram. Under 2024 insamlade dåvarande GA data från grundutbildningarna och påbörjade en analys, som underlag till den strategiska planeringen. Under 2025 ska GA och Vice GA utveckla analyserna och påbörja implementering.
Jämställdhet, mångfald och lika villkor
Skolans chefer har de senaste tre åren fått utbildning i JML-frågor och i höstas påbörjade man även en utbildning för programansvariga (PA) inom grundutbildningen. På så sätt menar Pär att studenterna kan få en studiemiljö präglad av mångfald, jämställdhet och lika villkor. Dessutom kommer de både i början och i slutet av sin ingenjörsutbildning få lära sig att själva agera enligt principerna. När alla PA är utbildade våren 2025 går skolan vidare med doktorsprogramansvariga.
– Mycket av arbetet som vi går in i 2025 är redan påbörjat och vi är på mycket god väg, säger Pär. Campusflytten från Södertälje löper på enligt plan, vi har fler gröna siffror i boksluten och vi har bättre koll på våra processer.
Text: Ulrika Georgsson