Till innehåll på sidan

Vespa, familj och utveckla människor – möt nya HR-ansvarige

Alexandar Dimitrijevic porträtt
Alexandar Dimitrijevic är ITM-skolans HR-chef sedan juni 2021.
Publicerad 2021-06-14

ITM-skolan har en ny HR-ansvarig! Vi säger välkommen till Aleksandar Dimitrijevic, som för närvarande skolas in av företrädaren Anna Blendow.

Det är ingen idé att säga ”Välkommen till KTH”, arbetsplatsen är inte helt ny för dig – berätta vad du gjort tidigare.

– Jag har en lång bakgrund inom HR och ekonomi från olika branscher, främst finans, ideellt och fin-tech. Här har jag haft olika roller exempelvis rekryterare, konsultchef, finansanalytiker, HR-chef och COO. Och mycket riktigt har jag även varit på KTH tidigare, bland annat som HR-specialist på Gemensamt verksamhetsstöd (GVS), men jag har även arbetat deltid under våren med ett HR-projekt för IT-avdelningen.

Vad är det i den här tjänsten som lockat dig?

– Utmaningen och möjligheten att få arbeta i en stor organisation där många brinner för det de gör. Att få bidra med ett starkt HR-stöd som kan stärka ett gott medarbetarskap och skapa en bra arbetskultur. Sen är det även häftigt att få vara på en av de bästa universiteten med allt vad det innebär, något många borde vara stolta över på KTH.

Hur är du som chef tror du?

– Jag är en ganska enkel person som har stor tilltro till medarbetare och kollegor. Jag tror på frihet under ansvar och att man kan stötta personer på olika nivåer beroende på personlighet och behov. Och självklart är det viktigt att man kan ha en god uppföljning och finnas som stöd, mer det än att man är ”chef”. Tycker om att se folk utvecklas och ser gärna att man vågar ta eget ansvar – det gynnar både medarbetaren själv men även organisationen.  

Vilken av dina egenskaper kommer bäst till pass i nya tjänsten?

– Som person tror (och hoppas) jag att jag är lyhörd och bra på att läsa av situationer, det är användbart och viktigt i en HR-roll där människor är i fokus. Att våga fatta beslut och våga ge tydlig återkoppling är en annan styrka jag har. Är det otydligt blir det ofta ängsligt och långdraget vilket i sin tur kan leda till en stor frustration som ingen mår bra av.

Har du någon uppfattning om kommande utmaningar eller ser redan nu saker du vill förändra?

– Jag tycker det är viktigt att man läser in och förstår en organisation eller avdelning innan man börjar skruva på saker. Men eftersom jag tidigare varit inom KTH kan jag se saker som man kan förändra eller förädla. Det är nog mer generella processer för hela KTH, som att få en tydligare struktur i arbetssätt och få ett mer likartat arbete inom HR-frågor mellan skolorna och GVS. Har man en strukturerad grund så frigör det mer tid att arbeta strategiskt och proaktivt i andra HR-frågor. Jag tror att man ständigt måste arbeta med utveckling för att inte halka efter och stagnera, då blir det oftast en för brant uppförsbacke.

Tre ord som beskriver den avdelning du skulle vilja ha?

– Rolig, strukturerad och tydlig.

Vem är den privata Aleks?

– Oavsett situation så är jag en glad och social person där barnen och familjen ofta hamnar i fokus. Jag åker gärna vespa när vädret tillåter och älskar sport i alla dess former. Kan jag ser jag gärna på film eller läser en bok.

Text: Anna Gullers