Fakultetsnämnden diskuterar arbetsformer och befordringsprocesser
SCI-skolans fakultetsnämnd samlades nyligen för sitt senaste möte, där flera viktiga frågor stod på dagordningen. Hjalmar Brismar, en av nämndens ledamöter, delar med sig av insikter kring de centrala diskussionspunkterna och de utmaningar som nämnden står inför framöver.
Vilka var de huvudsakliga diskussionspunkterna under det senaste mötet?
- En betydande del av mötet ägnades åt rutinärenden som rör inrättande och avslut av kurser. Dessa beslut fattades formellt av nämnden, men eftersom ärendena redan hade förberetts av ansvariga för grundutbildningsansvarig (GA), programansvariga (PA) och forskarutbildningsansvarig (FA), behövdes inga ingående diskussioner på mötet.
En återkommande fråga inom nämnden är att analysera och överväga vilka frågor som bör behandlas av nämnden och i vilken utsträckning beslutsrätten kan delegeras till de olika ansvariga inom skolan. "Det är viktigt att vi etablerar relevanta arbetsformer för nämnden och säkerställer att vi lägger vår tid på rätt saker, snarare än att bara fungera som en formell ‘stämpel’ för olika beslut," säger Hjalmar.
Stöd till befordringsprocesserna genom anställningsutskott
En av de mest kritiska frågorna som för närvarande diskuteras, både på central nivå och inom skolorna, är befordringsprocesserna vid KTH. Fakultetsrådet håller just nu på att genomföra en utredning, som planeras att presenteras senare under hösten. Utredningen undersöker förslaget att fakultetsnämnden ska ta ansvar för det förberedande arbetet inför anställningar och befordringar, medan det formella beslutet om lektorat och professorstjänster fortsatt ska fattas av rektor. För att möjliggöra detta föreslås att nämnden inrättar ett särskilt anställningsutskott.
"Det är viktigt att vi bevakar och bidrar med så hög ämnesmässig kompetens som möjligt inom skolan när det gäller befordringar och anställningar," betonar han. "Vi måste säkerställa att de som fattar besluten har rätt kompetens och mandat, vilket är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete”
Tillit och kompetens
Framöver kommer nämnden att fokusera på att utveckla en arbetskultur som bygger på tillit och effektivitet. "Om vi har tillit till att alla gör sitt bästa kan vi bli mer effektiva och använda våra resurser på rätt sätt. Låt beslut fattas av de som har kompetensen och ge dem mandat att göra det. Om det mot förmodan blir fel någon gång, får man släppa prestigen och rätta till det som blivit tokigt i efterhand," avslutar han.