Framgångsrik rekrytering är avgörande för KTH

Jens Bardarson, ledamot i SCI Fakultetsnämnd, ser rekrytering och fakultetsförnyelse som en av de viktigaste frågorna för nämnden just nu. Under det senaste mötet diskuterades bland annat hur kommunikationen mellan Fakultetsnämnden och Fakultetsrådet kan förbättras, samt fattade beslut om att initiera rekryteringsprocesser för nya tjänster inom avancerad ljusmikroskopi och biofysik. – Det är avgörande att vi effektiviserar rekryteringsprocessen samtidigt som vi upprätthåller en hög kvalitet, säger han.
Vilka var de huvudsakliga diskussionspunkterna under det senaste mötet?
- Vi hade besök av Susann Boij och Felix Ryde, som är lärarledamöter i Fakultetsrådet, och diskuterade hur vi kan stärka kommunikationen mellan Fakultetsnämnden och Fakultetsrådet. Vi hade också några informationspunkter där dekanus gav oss lite bakgrund om "Kvalitetssystem för forskning" och "Breddad rekrytering och breddat deltagande", två områden som kommer att vara i fokus de kommande månaderna. Den kanske viktigaste diskussionen rörde beslutet att inleda rekryteringsprocesser för två lärartjänster – en lektortjänst inom avancerad ljusmikroskopi och en biträdande lektortjänst inom biofysik.
Varför är dessa frågor särskilt viktiga för nämnden just nu?
- En av huvudtankarna bakom inrättandet av fakultetsnämnderna var att föra besluten närmare verksamheten. En av Fakultetsnämndens viktiga uppgifter är lärartillsättningar, som idag till stor del sker på skolnivå. Rekrytering av fakultet är avgörande för universitetets utveckling, och vi behöver tydliga, principbaserade rutiner för att säkerställa att vi kan attrahera och anställa de bästa lärarna. Även om vi naturligtvis bygger vidare på de etablerade rutiner och processer som vi har använt under de senaste åren, är en av våra huvuduppgifter nu att etablera nya rutiner för fakultetsrekrytering på skolnivå. Det är viktigt att vi lyckas snabba på rekryteringsprocessen samtidigt som vi säkerställer att vi upprätthåller en hög kvalitetsnivå.
Finns det något specifikt område eller fråga som du personligen anser vara extra viktig för fakultetsnämnden att arbeta med?
- För mig är rekrytering och fakultetsförnyelse den viktigaste uppgiften vi har. Det är därför jag har tackat ja till att vara vice ordförande i Fakultetsnämndens anställningsutskott. I utskottet arbetar vi med själva rekryteringarna, dvs. att besluta om anställningsprofil, anlita externa sakkunniga, utvärdera ansökningar och intervjua kandidater. Men det är Fakultetsnämnden som fattar beslut om att inleda varje rekrytering, och det är där vi har utmaningen att hitta bra principer för när vi ska gå med på att öppna en ny tjänst och när vi inte ska göra det. Personligen tycker jag att skolan behöver en långsiktig plan för fakultetsförnyelse, som initieras på institutionsnivå och är väl förankrad i fakulteten, inklusive Fakultetsnämnden. Vi har precis påbörjat detta arbete, och under de kommande månaderna kommer vi att finjustera rutinerna för att identifiera vad som fungerar väl och vad som kan förbättras.